Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V 10/2017 jsem po rodičích zdědila 2/3 domku a bratr zdědil 1/3. V domku nikdo z nás nebydlí. Platím základní poplatky, tj. elektřinu, vodoměr, odpady, daň. Rovněž vykonávám nezbytnou údržbu jako je sečení trávy, vypuštění vody z topení a zajištění domu přes zimu. Bratr se odmítá (velikostí svého podílu) na poplatcích i na údržbě domu podílet a žádá za svůj podíl mnohem vyšší částku než vyplývá ze znaleckého posudku.

Chtěla bych situaci řešit a požádat soud o zrušení spoluvlastnictví. Bude se soud řídit znaleckým posudkem? Jakou platnost má znalecký posudek? Kdo platí soudní poplatky, ten kdo žádá o zrušení spoluvlastnictví zaplatí vše? Děkuji za odpověď. Halina.

ODPOVĚĎ:
Soudní poplatek hradí vždy žalobce, ovšem soud nařídí méně úspěšnému účastníku sporu soudní poplatek nahradit. Pokud budete tedy v prosazování svého nároku úspěšná, bude Vám muset druhý spoluvlastník soudní poplatek i náklady Vašeho zastoupení uhradit. Znalecký posudek je pro soud velmi důležitý důkaz, ovšem znalecký posudek je důkazem, který vyžaduje i osobní účast znalce, takže znalec, který jej zpracovával, by měl posudek obhájit i u soudu. Znalecký posudek je vždy platný po dobu, po kterou je účinný oceňovací předpis, z něhož posudek vycházel. Většinou je to cca rok. Ten, kdo žádá o zrušení spoluvlastnictví, nehradí vše, o náhradu se strany dělí podle úspěchu ve věci, kdy je i možné, že vše bude hradit protistrana. Je důležité ještě před podáním žaloby dobře zvážit nárok a dobře zpracovat žalobu. Doporučovala bych obrátit se na advokáta, jejichž seznam naleznete na stránkách www.advokatikomora.cz.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení spoluvlastnictví nemovitosti z důvodu neplacení poplatků a neudržování nemovitosti spolumajitelem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.