Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším přístup k chatě, ve které celoročně bydlíme. Vede k ní travnatý sjezd. Uprostřed tohoto sjezdu, se nachází obecní přípojka kabelové televize. Podle dokumentace přípojky na obecním úřadu, měla přípojka stát cca 5 m vpravo, ve finále však skončila u nás ve vjezdu, zřejmě z důvodu chyby. Tato obecní přípojka je již pravděpodobně na mém pozemku nebo se nachází těsně na jeho hranici na pozemku obecním.

Přípojka brání využití přírodního sjezdu k občasnému přístupu. Tedy ke svezení dřeva, možnosti odvezení velkých odpadů, možnost spuštění malého člunu na zahrádku pro zimování, případnému sjetí autem z důvodu opravy atd. Bohužel situace je taková, že obec mi nejen odmítá vedení přeložit na své náklady, ale dokonce i přeložení na mé náklady zdůvodňuje tak, že je nejprve nutno zažádat komplikovaně o stavbu zpevněného sjezdu včetně projektové dokumentace a až následně po té mi kabely přeloží. Navíc je odpověď z jejich strany formulovaná tak, že je to prakticky nemožné, protože zpevněnou přístupovou cestu (kterou nepotřebuji) zamítne dopravní inspektorát. Já však nechci nic stavit ani budovat, potřebuji pouze zprůjezdnit jediný možný přístup k chatě k občasnému technickému využít nikoliv pro pravidelné užívání. Zde přidávám vyjádření starostky: Pokud chcete budovat nový sjezd, je potřeba k tomu zpracovat dokumentaci sjezdu – situaci a řezy - a požádat o připojení. K dokumentaci se musí vyjádřit dopravní inspektorát, zejména s ohledem na rozhledové poměry. Běžně se sjezdy povolují v šířce 4 m, pokud skříň kabelové televize koliduje s Vaším stavebním záměrem, pak je potřeba navrhnout řešení v rámci projektu a přeložku udělat na Vaše náklady. Skříňku rušit určitě nemůžeme, proto navrhuji hledat řešení pro sjezd tak, aby se přeložka nemusela dělat. V praxi však žádné jiné řešení neexistuje. Prostě přístup jinudy není technicky možný. Zde jsou mé dotazy:
1) Měla mít obec svolení majitele pozemků k vybudování budky pro přípojku pokud tato budka stojí přímo v přístupové oblasti k nemovitosti? Tedy můžu se obrátit na obec s tím, jestli tohle svolení někde písemně má a pokud jej nemá žádat o přeložení? Obec pravděpodobně žádný písemný souhlas předchozího
majitele k dispozici nemá. Zde si, ale nejsem jistý zdali je budka na mém pozemku (podle situace to tak vypadá) anebo těsně před mým pozemkem.
2) Můžu vůbec požadovat přeložení přípojky po obci v této situaci kdy nechci zpevněnou cestu, ale jen travnatou umožnění vjezdu na pozemek? S tím, že se jedná o jediné přístupové místo k chatě. Jsou zde nějaké parametry pro šířku atd. klidně, ale stačí ano/ne a na základě čeho...jak je patrné z textu výše obec umožnění vjezdu podmiňuje projektovým záměrem stavby sjezdu. Já však žádný hmatatelný - asfaltový sjezd budovat nechci.
3) Pokud můžu po obci požadovat přístup měl bych jej budovat na vlastní náklady anebo na náklady obce? Pokud na vlastní náklady mohu si zvolit firmu, která to provede?
4) Změnila by se situace nějak zásadně pokud by přípojka byla těsně před hranicí našeho pozemku?
5) Vzhledem k faktu, že v zákresu realizace kabelové televize na obecním úřadě se budka nachází cca 5m mimo a v oblasti, která je pro mne optimální se zdá, že se prostě něco nepovedlo při stavebních pracích. Buďto projektant nepočítal s možným budoucím využitím přístupu anebo realizační firmě prostě uhnul protlak a nikdo se tím nezabýval. Někdo zde, ale udělal chybu která dle všeho v plánu nebyla. Je za to někdo zodpovědný? Mohu s tímto faktem, nějak dál nakládat?
Díky, Vlastimil

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:

1/ Svolení vlastníka pozemku:
Pro Váš další postup je nezbytné zjistit, zda je budka umístěna na Vašem pozemku či na pozemku obecním. Není-li tato skutečnost seznatelná z katastrální mapy, bude nezbytné si nechat příslušnou hranici pozemků geometricky zaměřit.
Vyjde-li tímto způsobem najevo, že budka stojí na Vašem pozemku, bude možné si klást otázku, zda existuje souhlas tehdejšího vlastníka Vašeho pozemku. S dotazem na existenci takového písemného souhlasu se můžete obrátit jak na obec, tak na místně příslušný stavební úřad (který by Vám mohl sdělit, zda bylo pro výstavbu budky vedeno nějaké řízení a pakliže ano, zda je součástí správního spisu i písemný souhlas tehdejšího vlastníka Vašeho pozemku).
V zásadě platí, že stavbu na cizím pozemku je možné realizovat pouze se souhlasem vlastníka takového pozemku.
Vyjde-li najevo, že budka stojí na Vašem pozemku, přičemž tam byla vybudována bez souhlasu tehdejšího vlastníka Vašeho pozemku, můžete jako argument při jednání s obcí zmínit, že nastalá situace by mohla být řešena i soudní cestou, a to v rámci řízení o odstranění stavby na cizím pozemku.

2/ Žádost o přeložení budky a parametry sjezdu:
Z citace odpovědi starostky vyplývá, že obec Vaší žádost nepochopila nebo nechce pochopit. Je samozřejmě možné, abyste obec žádal o přeložení budky, tedy zcela bez ohledu na to, zda budete či nebudete budovat zpevněný sjezd z Vašeho pozemku. Vybudování zpevněného sjezdu může být podmíněno přemístěním budky, nikoli však naopak (tedy přeložení budky nemůže být podmíněno vybudováním zpevněného sjezdu).

Zda obec Vaší žádosti o přeložku vyhoví, závisí na výsledku jednání s obcí.

Základní parametry zpevněných příjezdových cest jsou uvedeny v § 20/7 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území. Dle tohoto ustanovení platí, že ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby.

Tyto parametry zpevněných příjezdových cest se však vztahují pouze na stavby, o jejichž umístění se rozhoduje, tzn. že výše uvedené ustanovení nemá zpětnou účinnost (neznamená tedy, že by bylo nutné zpětně vybudovat zpevněné příjezdové cesty tam, kde v minulosti nevznikly).

Při jednání s obcí tedy zdůrazněte, že zpevněný sjezd budovat nehodláte, tzn. že předmětem jednání je pouze přeložka budky, která Vám překáží při běžném užívání Vaší chaty.

3/ Na čí náklady bude přeložka vybudována:
V zásadě platí, že přeložku financuje ten, na čí návrh je předmětná technická infrastruktura překládána. V takovém případě by bylo samozřejmě možné, abyste si na tyto práce sjednal firmu dle vlastního výběru (ovšem s předchozím souhlasem obce, neboť práce budou vykonávány na obecním majetku).
Z dotazu nevyplývá, zda Váš pozemek sousedí s pozemní komunikací či nikoli.
Pakliže se na veřejně přístupnou pozemní komunikaci dostanete pouze přes obecní pozemek, bylo by možné uvažovat o tom, že přeložku budky budete požadovat v rámci žádosti o zřízení tzv. nezbytné cesty.
Dle § 1029/1 občanského zákoníku platí, že vlastník nemovité věci, na níž nelze řádně hospodařit či jinak ji řádně užívat proto, že není dostatečně spojena s veřejnou cestou, může žádat, aby mu soused za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek.
V této souvislosti by bylo možné uvažovat o tom, že budka brání v řádném přístupu k Vašemu pozemku, je tedy nutné jí (v rámci zřizování práva nezbytné cesty ve Váš prospěch) přeložit tak, abyste mohl na sousedním pozemku realizovat své právo nezbytné cesty.

4/ Změna situace, pokud by byla budka na obecním pozemku:
Změna by tkvěla v tom, že přeložení budky by bylo nutné žádat pomocí jiných právních kroků.

Pokud budka stojí na Vašem pozemku (a to bez souhlasu tehdejšího vlastníka Vašeho pozemku), můžete se domáhat jejího odstranění, resp. přeložení v souladu s § 1084 a násl. občanského zákoníku, a to eventuálně i soudní cestou.

Pokud budka naopak stojí na obecním pozemku, můžete se jejího přeložení domáhat v rámci žádosti o zřízení práva nezbytné cesty, čehož se lze opět domáhat i soudní cestou.

V úvahu přichází ještě použití stavebního zákona, a to jeho § 170/2. Dle tohoto ustanovení platí, že právo k pozemku nebo stavbě lze odejmout nebo omezit též k vytvoření podmínek pro nezbytný přístup, řádné užívání stavby nebo příjezd k pozemku nebo stavbě. Stavební úřad by proto mohl (na základě Vašeho návrhu) rozhodnout o tom, že v rámci zajištění řádného přístupu k Vaší chatě musí být budka (samozřejmě na Vaše náklady) přeložena.

5/ Odpovědnost za chybu při zřizování budky:
Sama skutečnost, že (možná) došlo při zaměřování umístění budky k chybě a za případně vzniklou škodu tak někdo nese odpovědnost, není pro řešení Vašeho případu důležitá.

Ve svůj prospěch však můžete použít argument, že počítal-li původně projektant s tím, že budka má být cca 5 metrů mimo sjezd k Vaší chatě, nebylo úmyslem projektanta umístit budku tak nešikovně, že brání přístupu na Váš pozemek.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:

vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zpevnění travnaté cesty, ve které vede kabel kabelové televize
  • Kdo platí překládku kabelové televize z důvodu vybudování cesty majitele vedlejšího pozemku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.