Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s dotazem ohledně souseda. Má dům bez okapu, veškerá voda z jeho střechy stéká na naší kůlnu, která je nižší a voda cáká přes náš okap na náš dvůr. Jak ho můžeme donutit, aby si okap instaloval? Případně je možné, aby jsme mu okap na naše náklady instalovali my?

Máme kvůli tomu na dvorku stále mokro, nemluvě o špíně, protože topí uhlím a saze mu padají na střechu a při dešti to máme na dvoře, jedná se i o sníh nebo led. Bohužel soused je laxní a jen se tomu směje. Již jsme ho vyzvali k odstranění ústně i písemně. Na koho se můžeme obrátit a žádat o pomoc? Děkuji, Kamila.

ODPOVĚĎ:
Toto je bohužel spor, který bude spadat pod tzv. sousedské spory. Jejich řešení mnohdy nebývá snadné. V první řadě bych doporučila obrátit na obec, potažmo stavební úřad se žádostí o provedení místního šetření, zda je střecha bez okapu v daném případě vůbec v souladu se zákonem.
Stavební úřad by mohl sousedovi nařídit vyřešení tohoto problému pod hrozbou sankce. Pokud by toto řešení nemělo žádný výsledek, nezbude, než se obrátit na soud se žalobou, kterou se budete domáhat, aby sousedovi byla uložena povinnost nečistoty ze střechy zajistit tak, aby k Vám nepronikaly. Před takovou žalobou bych ale doporučila dobře zajistit důkazy, pořídit fotodokumentaci, svědky, abyste byli u soudu schopni prokázat míru toho, jak moc Vás soused tímto obtěžuje. A především bych doporučila se o konkrétní situaci dobře s předstihem poradit s advokátem (pokud byste již neměli jinou možnost, než soudní), jejichž seznam najdete na stránkách www.advokatikomora.cz).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Padání sněhu a ledu ze střechy souseda na zahradu, dvůr - jak ho donutit, aby nainstaloval okap na okraj střechy?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.