Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dubnu 2017 jsme s rodinou koupili pozemek. Náš soused má vchod přes náš pozemek, který užívá od roku 2011. Řekli jsme mu, jestli by si mohl vytvořit vstup ze svého pozemku, jelikož tu možnost má. Odpověděl že ano. Leden 2018 jsme mu to řekli znovu - na to nám docela arogantně odpověděl, že to nejde, že v zemi vede plyn a elektrické kabely.

Myslíme si, že to jsou jen věci technické a že to není jak říkal, jelikož jsme už od jiných sousedů o něm zaslechli jiné věci a že se pravděpodobně jen vymlouvá. Zajímalo by nás, jak v téhle záležitosti postupovat a co pro to dělat. Jelikož místo by jsme chtěli pro svou vlastní potřebu. Děkujeme za odpověď.

ODPOVĚĎ:
V nejobecnější rovině dle § 1012 občanského zákoníku platí, že vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Pokud Vašemu sousedovi nesvědčí žádný právní titul pro užívání Vašeho pozemku jako přístupu k pozemku vlastnímu (tzn. že soused užívá Váš pozemek pouze na základě Vašeho ústního svolení), představuje nejjednodušší možnost odvolání Vašeho původního souhlasu s užíváním Vašeho pozemku.

Lze Vám proto doporučit obrátit se na Vašeho souseda s dopisem, v němž mu oznámíte, že:
- odvoláváte Váš souhlas (svolení) s užíváním Vašeho pozemku k přístupu k sousedovu pozemku,
- nadále si nepřejete, aby soused přes Váš pozemek přecházel/přejížděl, resp. si nepřejete, aby na něj vůbec vstupoval (bez Vašeho předchozího výslovného souhlasu),
- pokud nebude soused Vaše přání respektovat, instalujete na svém pozemku mechanickou zábranu, popř. učiníte určité právní kroky.

Jeden podepsaný stejnopis dopisu si ponechte, druhý doručte sousedovi prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou či osobně oproti podpisu a za přítomnosti svědka).
Z dotazu nevyplývá, zda je Váš pozemek oplocen, resp. zda by bylo možné pozemek oplotit tak, aby na něj neměl soused přístup (popř. mu v přístupu na Váš pozemek jinak zabránit).
Pokud bude soused přesvědčen o tom, že Váš pozemek představuje jedinou použitelnou přístupovou cestu k jeho pozemku, bude se moci u soudu domáhat zřízení tzv. nezbytné cesty (§ 1029 a násl. občanského zákoníku). Pokud však soused může na svůj pozemek vstoupit i odjinud (jak v dotazu zmiňujete), je zřízení nezbytné cesty soudem prakticky vyloučeno. Dle § 1032/1 písm. c) občanského zákoníku totiž platí, že soud nepovolí nezbytnou cestu, žádá-li se nezbytná cesta jen za účelem pohodlnějšího spojení.
Nebude-li soused dbát Vašeho přání, resp. ani mechanické zábrany (oplocení, závora apod.), pokud takovou zábranu zřídíte (k čemuž nejste samozřejmě povinni), nezbude Vám, než se obrátit na soud s žalobou, v níž se budete domáhat, aby soud sousedovi zakázal Váš pozemek užívat za účelem přístupu k jeho pozemku.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Souvislost věcného břemene vedení inženýrských sítí (kabel, vodovod, telefonní vedení, kanalizace) s věcným břemenem chůze
  • Souvislost služebnosti vedení inženýrských sítí (kabel, vodovod, telefonní vedení, kanalizace) se služebností chůze
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.