Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Máme ze zákona právo na převod družstevního bytu do osobního vlastnictví, když byla anuita již splacená? A pokud se převod do osobního vlastnictví povede, musíme založit společenství vlastníků bytových jednotek SVJ i když budeme chtít zůstat pod správou bytového družstva (chceme mít pouze byty v osobním vlastnictví - cca 14 partají z 21)?

Pár informací: Jedná se o "šachetní" byt SBD Krušnohor založeného v roce 1963. Domy jsou z roku 1985-1992. Byt (resp. podíl v družstvu) jsem koupil v roce 2004. Děkuji, Ondřej.

ODPOVĚĎ:
Na převod družstevního bytu do osobního vlastnictví není  v současnosti právní nárok, resp. záleží, jak tuto skutečnost máte upravenou ve Stanovách bytového družstva. O převodu do osobního vlastnictví rozhoduje členská schůze. Pokud Stanovy v tomto směru. mlčí", je třeba odhlasovat převod nadpoloviční většinou všech členů družstva. Pokud by 14 družstevníku z 21 souhlasilo z převodem, podaří se Vám převod odsouhlasit, pokud hlasováním nedosáhnete uvedené výše, není na převod bohužel právní nárok.
V případě převodu jednotlivých bytů do osobního vlastnictví bude třeba založit společenství vlastníků jednotek. Resp. 1/ Vypracování prohlášení vlastníka, tak aby byly jednotlivé byty řádně specifikovány, 2/ Smlouva o převodu bytu do osobního vlastnictví, 3/ Vznik společenství vlastníků jednotek. Vzhledem k tomu, že majetek bytového družstva bude převeden do osobního vlastnictví jednotlivých členů je třeba, aby vznikl subjekt, který bude provádět v domě správu a sdružovat jednotlivé vlastníky.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Splacení anuity a nárok na převod družstevního bytu DB do osobního vlastnictví OV
  • Povinnost vytvořit SVJ pokud správu vykonává BD, bytové družstvo
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.