Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem a mým bratrem plánujeme koupit nemovitost do podílového spoluvlastnictví - 4/5 do SJM (já + manžel) a 1/5 do vlastnictví bratra. Následně (cca 2020) je v plánu, že by nám bratr svou 1/5 daroval. Je možné, aby nám můj bratr daroval svou 1/5 darovací smlouvou do SJM?

Jak vysokou darovací daň (kolik procent z odhadní hodnoty dle znaleckého posudku této jedné pětiny) bychom zaplatili? V případě, že by v tomto případě byla darovací daň vyměřená, je možné, aby bratr svou 1/5 daroval pouze mě (sestře), tzn. že by byl dar od darovací daně oproštěn, resp. vzhledem k tomu, že se jedná o druhou linii, byla by daň nulová? Je však možné, aby daroval bratr svou část pouze mě, když já jsem vdaná a s manželem máme SJM (SJM není rozdělené ani upravené)? Děkuji za odpověď, Hana.

ODPOVĚĎ:
Váš bratr a manžel nespadají do žádné skupiny, dle které by byl dar osvobozen od daně z příjmů (daň darovací byla od roku 2014 implementována do zákona o daních z příjmů). Váš manžel by musel 1/2 hodnoty nemovitosti zahrnout do svého přiznání k dani z příjmů. Sazba daně je 15 %.
Bratr může nemovitost darovat pouze Vám, ne do SJM. V tom případě bude tento bezúplatný příjem osvobozen od daně z příjmů.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování části bytu, domu, pozemku sourozencem do SJM - daň, odvod daně z nabytí nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.