Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obdržela jsem od souseda dopis, kde namítá stávající hranici plotu. Nechala jsem pozemek zaměřit. Dle geometrického plánu je můj plot posunut cca o 1,6 metru na jednom konci v neprospěch souseda, celkem cca 28m2 celku. Pozemek jsem kupovala 2005, nyní je na pozemku dům, kde žiji.

V místě, kde by plot měl podle zaměření stát jsou po celé délce vzrostlé stromy, údajně z doby, kdy je předchozí majitelé vysadili, cca v roce 1960, takže ani není možné, aby v tomto úseku stál plot. S návrhem souseda nesouhlasím. Vyhrožuje, že plot odstraní a nové oplocení provede na mé náklady. Mohu uplatnit právo vydržení, vlastním nemovitost déle jak 10 let, případně zda-li se na mě vztahuje právo "mimořádného vydržení", kdy i předchozí vlastníci nemovitost (pozemek byl dříve s chatou) užíval v dobré víře správného oplocení. Děkuji, Gábina

ODPOVĚĎ:
Účelem vydržení je zajištění právní ochrany tomu subjektu, který věc dlouhodobě ovládá v dobré víře, že je jejím vlastníkem, neboli tomu, kdo se o věc po určitou dobu stará v domnění, že s ní může nakládat jakožto vlastník.
Ve vašem případě jsou všechny podmínky pro vydržení splněny a nepochybně můžete institut vydržení uplatnit. Ve Vašem případě lze použít i mimořádné vydržení, nicméně na tento případ je nutno aplikovat mimo jiné i zvláštní přechodné ustanovení § 3066 NOZ, které stanoví, že :   „Do doby stanovené v § 1095 se započte i doba, po kterou měl držitel, popřípadě jeho právní předchůdce, věc nepřetržitě v držbě přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; tato doba však neskončí dříve, než uplynutím dvou let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, jde-li o věc movitou, a pěti let, jde-li o věc nemovitou. “.
Dle tohoto ustanovení tedy můžete institut mimořádného vydržení nemovitosti použít až ode dne  1.1.2019.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydržení pozemku, mimořádné vydržení dlouhodobou držbou v dobré víře
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.