Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak bych se měla finančně vyrovnat s přítelem. 01/2007 mi rodiče darovali dům, který je psán jen na mě. Na jeho rekonstrukci jsem si vzala úvěr na 300.000 Kč. Ze začátku splácel on a asi po 2 letech jsem ji začala platit taky s tím, že nějakou částku hradil stále i on. Splaceno 2016. Také se ze začátku podílel i na platbách za energie.

Od 2010 hradím elektřinu sama, na plyn sem tam záloha přišla do 2016. 2013 jsme rekonstruovali podkroví, kam přispěl svými penězi po otci cca 400.000 Kč. Také platí náklady na topení – dřevo, uhlí. Jelikož jsem na mateřské dovolené hradí i většinu jídla. Já hradím školku. Na rodinném domě do 2017 měl trvalé bydliště psán jen on, od 05/2017 zde máme trvalé bydliště všichni, já i naše děti 4,5 a 1,5 roku. Na co všechno má nárok (platby za úvěr, elektřina, plyn, rekonstrukce podkroví, topení, jídlo), abych mu nebyla nic dlužná? Děkuji, Beáta.

ODPOVĚĎ:
Za předpokladu, že jste žili jako rodina, rozhodně nemá přítel právo na vracení jakýchkoliv částek souvisejících s chodem rodiny a bydlení, tedy žádné platby za jídlo, energie, topení apod. Jediné, co je i soudně vymahatelné, jsou prokazatelné investice do nemovitosti, tedy peníze investované do oprav či splácení hypotéky. Spočítejte tedy, co hradil na hypotéku a na rekonstrukci. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že v domě bydlel a nějaké peníze také tzv. probydlel. Tedy sice investoval do oprav, ale na druhou stranu i něco opotřeboval. Takže i toto by mělo být zohledněno při rozhodování, kolik mu vyplatíte. Doporučuji tedy navrhnout nikoliv přesně investice do nemovitosti, ale o něco méně s ohledem na to, že dům užíval.  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Majetkové vyrovnání partnerů, druha a družky - rekonstrukce a splácení bytu, domu ve vlastnictví jednoho z nich
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.