Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Já, moje sestra a naše neteř vlastníme pozemek (les) 17656 metrů čterečných. Já mám 7/30 podíl, sestra 4/30 podíl a neteř 19/30 podíl. Sestra i já chceme pozemek prodat a máme na náš podíl kupce. Neteř prodej odmítá. Rovněž nechce naše podíly odkoupit. Můžeme naše ’menšinové’ podíly prodat bez jejího souhlasu?

Jsme staršího vĕku (80 a 76) a rády bychom v této věci měly jasno. Předem děkujeme za Vaši pomoc. Milena

ODPOVĚĎ:
Vaše podíly můžete prodat bez ohledu na souhlas či nesouhlas neteře a bez ohledu na velikost jejího spoluvlastnického  podílu. Prodáváte pouze své podíly, nikoliv její, takže prodej fakticky s jejím podílem nijak nesouvisí. Dá se samozřejmě předpokládat, že neteř nebude ráda, že podíly bude vlastnit nový majitel, proto možná prodeji brání.  
Po 1.1.2018 je třeba neteř opět formálně písemně nabídnout podíl k odkupu (z důvodu opětovného zavedení předkupního práva) a pokud opět odmítne, lze prodat podíl pozemku třetí osobě bez souhlasu této třetí spoluvlastnice.
(poznámka: dotaz byl zpracován na konci roku 2017, ale byl uložen v roce 2018, kdy došlo k obnovení předkupního práva)


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je nutné nabídnout podíl pozemku k odkoupení spoluvlastníkovi před prodejem třetí osobě?
  • Předkupní právo spolumajitele bytu, domu, nemovitosti 2018
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.