Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Chtěla bych se Vás zeptat, jestli i v současné době lze aplikovat vydržovací právo, když vlastníme nemovitost a k ní přilehlý pozemek cca 60 let a chybou v katastrální mapě teď dochází ke sporu s majitelem sousedního pozemku, který si na ten náš dělá nárok. Po celou tuto dobu pozemek udržujeme a podle mapy i vlastníme - za domem je průjezd zakreslen cca 3 m, který dříve sloužil k průjezdu povozu taženého krávami se senem.

Problém je v tom, že v katastrální mapě je zakreslen náš dům o cca 3 m kratší, než je ve skutečnosti, a tím se mění i celková míra našeho pozemku vč. zastavěné plochy proti skutečnosti, které je minimálně 60 let nezměněna. Chápu správně, že vydržovací právo je možné aplikovat kdykoliv, ale mimořádné vydržovací právo je možné aplikovat až po 1. 1. 2019? S přáním příjemného dne Karolína

ODPOVĚĎ:
Ano, v daném případě můžete uplatnit vydržení. Pokud jde o mimořádné vydržení, pak se aplikuje zvláštní přechodné ustanovení § 3066, které stanoví, že do vydržecí doby  se započte i doba, po kterou měl držitel, popřípadě jeho právní předchůdce, věc nepřetržitě v držbě přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; tato doba však neskončí dříve, než uplynutím dvou let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, jde-li o věc movitou, a pěti let, jde-li o věc nemovitou. Dle tohoto ustanovení tedy bude možné institut mimořádného vydržení uplatnit nejdříve 1. 1. 2016 pro věci movité a 1.1.2019 pro věci nemovité. Tj. uplatnit mimořádné vydržení můžete ve Vašem případě až po prvním lednu 2019.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Právo vydržení dlouhodobě užívané části pozemku 2018 - nový občanský zákoník
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.