Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zdědil jsem pozemky po svém strýci. Kolem roku 1980 "koupili" od mého strýce sousedé část pozemku a užívají je doposud jako zahrady (neexistuje žádná smlouva, dle jediné žijící pamětnice byla uzavřena pouze ústní dohoda o přenechání pozemku za podmínky, že sousedé vybudují plot a budou jej udržovat).

2016 se zjistilo, že pozemek je v KN stále veden na mne. Sousedům byl zaslán dopis s popisem stavu, že na ně pozemek bezúplatně převedu za podmínky, že dají do pořádku oplocení, tak jak se k tomu kdysi zavázali jejich rodiče v ústní dohodě s mým strýcem. Jeden soused plot opravil, a pozemek je na něj již převeden. Další na výzvu nikterak nereagují, pouze si nechali spolu s ostatními provést geometrické zaměření. Mohu trvat na své podmínce, že na ně převedu pozemek pouze v případě, kdy dají do pořádku plot? Co mohu dělat v případě, že na podmínku nepřistoupí? Mohu vyžadovat vyklizení pozemku, abych s ním dále nakládal jako se svým majetkem? Či jim předložit nájemní smlouvu? Je možné, že by chtěli uplatnit vydržení či mimořádné vydržení? Předem díky za radu.

ODPOVĚĎ:
Za situace, kdy jste stále dle evidence nemovitostí vlastníkem pozemku, nikdo Vás nemůže nutit, abyste se svého majetku proti své vůli zbavoval. Můžete trvat tedy na své, již sousedům deklarované podmínce a pokud ji nebudou respektovat, vyzvěte je k vyklizení nebo jim navrhněte nájemní smlouvu. V daném případě by s námitkou vydržení či mimořádného vydržení úspěšní nebyli, neboť rozhodující je, co je zapsáno v katastru nemovitostí. Katastr nemovitostí je veřejný seznam, každý má právo do něj nahlížet, a proto se nemůže bránit tím, že pozemek užíval v dobré víře, že si myslel, že je jeho. Vydržení v těchto případech se spíše týká špatně vyznačené hranice pozemků, apod.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stanovení podmínky před darováním nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.