Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval bych poradit s problémem kolem pozemku (1 díl ze tří), který mi byl vnucen dodatečným dědictvím po 30 letech. Mám zájemce o koupi pozemku, ale protože zase máme předkupní právo a já neznám adresu třetího podílníka, respektive na adrese uvedené v usnesení 10/2017  z okr. soudu  (notářství) se nezdržuje, usnesení nebylo možno doručit.

V dopisu z katastrálního úřadu je napsáno - Právní účinky zápisu ke dni 28,12,2017. Dotaz:
1.   Je možno obejít předkupní právo sepsáním kupní smlouvy s datem k 29.12.2017? Zpětně?
2.   Pokud ne, jak je možné řešit situaci s podílníkem s neznámým místem pobytu? Jedná se o občana cizího státu a po 30 letech opravdu netuším nic o jeho osudu. Jak ho mám tudíž oslovit ohledně prodeje a jeho předkupního práva?
3.   Jaká je jiná možnost zbavení se nechtěného pozemku - odložení?
Děkuji, Radim

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. předkupní právo již neobejdete, neboť podpisy na smlouvě je třeba úředně ověřit s datem před nabytím účinnosti novely o znovuzavedení předkupního práva.
2. Jednoduše zašlete nabídku k odkupu na adresu, která je Vám jako jediná známá, resp. na adresu, která je uvedena u tohoto spoluvlastníka v katastru nemovitostí. Není Vaší povinností pátrat po pobytu spoluvlastníka, pouze musíte prokázat, že krok k přednostnímu odkoupení jste učinil, což tímto formálním dopisem učiníte. Jde k tíži spoluvlastníka, že má v katastru evidovánu adresu, na které se nezdržuje.
3. Problematiku zbavení se nemovitosti - opuštění nemovitosti, řeší § 1045 odst. 2 občanského zákoníku, který říká, že opuštěná nemovitost připadá do vlastnictví státu. Existují určité logické výjimky (nemovitost zatížená exekucí apod.) Na katastr nemovitostí se dokládá návrh na vklad, jehož součástí bude:
a) v písemné formě (§560 NOZ) prohlášení vlastníka nemovitosti o vzdání se vlastnictví (opuštění) - podpis nemusí být úř. ověřený
b) souhlasné prohlášení o změně vlastnického práva mezi vlastníkem opuštěné věci a ČR (zastoupenou úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových).
Opuštění nemovitosti ovšem není častá záležitost a katastry nemovitostí si s tímto postupem zatím moc neví rady, žadatel může narazit na řadu obtíží a může se svým záměrem skončit i u soudu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nezastižitelný spoluvlastník nemovitosti, předkupní právo 2018 - jak prodat svůj podíl bytu, domu, nemovitosti?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.