Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme dům, ve smlouvě stojí, prodávající je povinen se vystěhovat do dvou měsíců od zahájení u příslušného katastrálního úřadu řízení o návrhu na vklad vlastnického práva ve prospěch kupujícího do katastru nemovitostí. Termín vystěhování se blíží a bývalý majitel ještě nemá nic koupeného na bydlení a pokud vím, tak nemá ani novou nájemní smlouvu.

Peníze - celá suma - byla zaslána na účet prodávajícího dle dohody. Jak postupovat, jestliže se do daného termínu nevystěhuje? Děkuji, s pozdravem Ladislava.

ODPOVĚĎ:
Po uplynutí lhůty k předání nemovitosti vyzvěte prodávajícího k vystěhování, takto je možné učinit již shodný den, kdy k předání nemovitosti má dojít. Pokud prodávající takto neučiní, je třeba podat žalobu na vyklizení u místně a věcně příslušného soudu. Věcně příslušný je okresní/obvodní soud, místní příslušnost je dána u soudu, kde se nemovitost nachází.
Vzhledem k tomu, že k vystěhování má dojít 2 měsíce od podání návrhu na vklad vlastnického práva, předpokládám, že Vaše vlastnické právo je již v předmětném katastrálním úřadu zapsáno, tím je Vaše postavení samozřejmě silnější.
K žalobě přiložte výpis z katastru nemovitostí, výzvu k vystěhování a předmětnou kupní smlouvu.
Pokud by se ani na základě rozhodnutí soudu prodávající nevystěhoval, můžete žádat vystěhování exekučně.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nevystěhování původního majitele a žaloby na vyklizení k soudu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.