Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2013 jsem prodala auto. Při prodeji jsem podepsala kupujícímu plnou moc k odhlášení a přepsání vozidla. Bohužel kupující vozidlo nepřihlásil, což jsem zjistila, když mě vyzval magistrát ve spolupráci z Českou kanceláří pojistitelů ČKP k podání vysvětlení, proč není vozidlo pojištěno. Bylo zahájeno správní řízení, v němž jsem doložila, že předmětné vozidlo bylo prodáno.

Magistrát několikrát vyzval majitele, ten ovšem na výzvy nereagoval, ani přes uloženou sankci. Magistrátu ve spolupráci s policií se nepodařilo majitele vozidla dohledat. Magistrát mi vydal nový velký technický průkaz, abych mohla vozidlo dočasně odhlásit z provozu, i přestože ho fyzicky nevlastním a v tu dobu jsem neměla ani tušení, kde se nachází. V polovině listopadu 2017 bylo vozidlo při čištění silnice odtaženo. Jelikož jsem v evidenci vozidel stále jako majitelka, byla jsem opět kontaktována s tím ať si vozidlo převezmu, zaplatím odtah případně i parkovné, které bude účtováno do doby, než si vozidlo vyzvednu. Já ovšem od vozidla nemám klíče a dle smlouvy o prodeji věci ho ani nevlastním. Nemohu tedy ani vozidlo převzít a nechat sešrotovat, neboť se domnívám, že by majitel vozu mohl po mně vyžadovat náhradu škody. Můžete mi prosím poradit, jak v této věci postupovat? Jak celou věc uzavřít, a nebát se, že nakonec ještě budu muset někomu platit škodu? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Můžete od uzavřené smlouvy odstoupit, v tom případě se smlouva ruší a vy tak budete vlastníkem vozidla. Odstoupení zašlete na adresu kupujícího s tím, že v něm popište, že z důvodu nedodržení povinností vyplývajících mu z uzavřené smlouvy (zejména provedení přepisu vozidla na jeho osobu, neposkytnutí součinnosti, vznik škody na Vaší straně, porušení povinností vyplývajících mu z právních předpisů) odstupujete od uzavřené smlouvy, smlouva se tak ruší a Vy jste stále vlastníkem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nový majitel nepřepsal vozidlo na sebe, auto bylo odtaženo - může původní majitel vozidlo ekologicky zlikvidovat, sešrotovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.