Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás poprosit, jak sepsat smlouvu se sestrou o majetkovém vypořádání. Chci darovat sestře svůj podíl z rodného domu, ve kterém bydlí s rodinou. Domluvily jsme se na finančním vyrovnání v měsíčních splátkách. Ale jak napsat smlouvu, abychom měli obě dvě jistotu.

Ona nechce začít vyplácet dokud nebude podíl na ni přepsaný a mě se nechce přepisovat dokud nebudu mít peníze. Jsem ochotná podíl přepsat, ale jak se pojistit, kdyby přestala vyplácet? Můžete mi, prosím, poradit, jakou formou máme uzavřít se sestrou smlouvu? Děkuji, Kamila.

ODPOVĚĎ:
Podstatou darování je, že za něj není poskytnuto protiplnění, neboť darování je bezplatné. Chápu, že darovací smlouva je nejvýhodnější z důvodu osvobození od daně, nicméně pokud Vám sestra bude za darování hradit částku odpovídající podílu, nejlépe by Vás ochránila dohoda o vypořádání podílového spoluvlastnictví, ovšem sestra by hradila 4% daň z převedeného podílu. Pokud zůstanete u varianty darování, úhradu peněz lze např. řešit smlouvou o půjčce, ale nemůžete to nijak vázat na darování podílu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Majetkové vyrovnání spoluvlastníků s příslibem finančního vyrovnání v měsíčních splátkách
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.