Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera s přítelem neměla kde bydlet. Smluvně jsem jim darovala část pozemku, co jsem zdědila po rodičích. Každému ideální polovinu bez bližšího vymezení či zaměření. Smlouva neměla žádnou pojistku ve smyslu, že to platí pouze, když tam zůstanou oba dva. Bohužel se rozešli a přítel si polovinu ponechal - vždyť je jeho.

1. Je nějaká šance tento stav zvrátit? Aby toho nebylo málo, navrhl dceři odkup i její poloviny, aby si tam mohl postavit dům. Nepřeji si to.
2. Mám nějakou možnost do toho zasáhnout? Kromě apelování na dceru, aby to neprodávala?
3. Její bývalý přítel argumentuje tím, že mu banka nedá hypotéku, pokud nebude dům stát na jeho pozemku (projekt zasahuje i do druhé poloviny). Může si banka klást takovou podmínku nebo je to lživý argument?
Děkuji, Ivana.

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Pokud jste darovala dobrovolně, nemáte možnost situaci nyní nijak ovlivnit. Pouze byste mohla žádat vrácení daru z důvodu, že se k Vám obdarovaní chovají tak hrubě, že je takové chování v rozporu s dobrými mravy nebo z důvodu, že byste se ocitla v nouzi. Toto je zároveň odpověď i na druhý dotaz. Bohužel nemáte možnost do jejich vyjednávání nijak zasáhnout, pouze na dceru apelovat, jak uvádíte.
3. Záleží na tom, jak vysokou hypotéku by bývalý přítel potřeboval. Pokud si ji pořizuje na téměř 100% hodnoty, banka mu ji skutečně nemusí dát, protože hodnota majetku, který by dal do zástavy, nepostačuje na pokrytí hypotéky a souvisejících nákladů.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odsouhlasení hypotéky bankou na stavbu domu na pozemku ve spoluvlastnictví - je spoluvlastnictví parcely problém?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.