Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně souseda - zemědělce, který chová stádo krav, které neustále bourá plot a lezou na naši louku, kde chováme koně. I přes neustálé upozorňování na daný problém se nám akorát vysmívá a já nevím, jak se mohu bránit. Louky mám na dotace od pozemkového úřadu, ale nejsou mé, jen je mám v řádném pronájmu a bojím se, aby krávy neublížili např. hříbátkům. Mohu se nějak bránit? Děkuji za radu, Vlastimil.

ODPOVĚĎ:
Proti uvedenému jednání se můžete bránit tzv. posesorní žalobou, tedy žalobou z rušené držby. Tento druh ochrany je zakotven v ust. § 1003-1008 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník. Soud je povinen rozhodnout do 15 dnů a rozhoduje usnesením. S ohledem na velmi krátkou lhůtu pro rozhodnutí je třeba v žalobě vylíčit všechny rozhodné skutečnosti a doložit všechny důkazy, kterými disponujete (doporučuji fotografie, viea, čestná prohlášení).
Fakt, že jste nájemcem a nikoli vlastníkem zde nevadí, neboť pozemek tzv. držíte, žaloba chrání tedy i nájemníky.
Žalobu podejte u okresního soudu, místní příslušnost je dána dle umístění pozemku.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:  

  • Co je to posesorní žaloba - příklad
  • Rušení řádné držby a § 1003-1008 zákona č. 89/2012 Sb. , nový občanský zákoník
  • Místně příslušný soud, ke kterému soudu podat žalobu na rušení nájemních práv (posesorní žaloba na rušení řádné držby - nájmu zemědělského pozemku)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.