Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V červenci 2017 vyhodili jednu kamarádku s dítětem věku 7 let z azylového domu, protože zapomněla dorazit na Úřad práce. Vzal jsem je tedy k sobě s podmínkou, že si do měsíce až dvou najde sama nějaké bydlení. Situace je taková, že stále bydlí u mě a já už si to nepřeji. I přes opakované slovní výzvy, aby se odstěhovala stále zůstává se slovy, že nemá kam jít.

Samozřejmě že je bez peněz a já je tak musím i živit a platit malému klukovi věci do školy a podobně, ten kluk za nic nemůže a je mi ho hrozně líto. Ale všechny dobré skutky mají svoje meze. Prosím o radu, zda pokud je vystěhuji, můžu čelit nějakému obvinění, případně jaký by byl nejlepší postup při vystěhování mladé slečny? Jenom doplňuji, že ve chvíli kdy sám vezmu věci, že bych jí je odvezl k rodičům, začne opravdu křičet na celý panelák, že jí ubližuji a že jí tam biju a vraždím a celkově dělá dost hlasitě ostudu. Je opravdu nemožné najít v tomhle nějakou smírnou cestu, sama dobrovolně nikam nepůjde. Děkuji, Lukáš.

ODPOVĚĎ:
Vaše kamarádka u vás bydlí bez právního důvodu, neboť jste odvolal souhlas s bydlením příslušníka domácnosti, přičemž osoba užívající nemovitost bez právního důvodu je povinna tuto nemovitost vyklidit. Můžete věc samozřejmě řešit prostřednictvím podání žaloby na vyklizení bytu (nejprve však kamarádku písemně vyzvěte k vyklizení a nechte si od ní tuto výzvu podepsat, příp. ji zašlete doporučenou poštou, pokud by odmítla podepsat převzetí). Pokud byste věc nechtěl řešit soudně, můžete kamarádku zavézt k jejím rodičům jak jste psal (neboť je zřejmé, že má kam jít). Pokud by se poté domáhala vstupu k vám do bytu (možná bude nutné vyměnit zámek), bude nucena předložit právní důvod užívání bytu, který však nemá, proto by ji ani policie neměla v této situaci pomoci. Vzhledem k jejímu lživému obviňování by bylo dobré mít nějaký důkaz, že jí u vás rozhodně není ubližováno (videonahrávku, z níž je patrno, že se odstěhovat nechce, případně svědky).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  •   Jak vystěhovat osobu po zrušení souhlasu užívání bytu, domu, nemovitosti majitelem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.