Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme pozemek, který se skládá z domu a za domem je ještě pozemek - tráva. Dům je v katastru nemovitostí vhledem k měřítku zakreslený v délce cca 15 m. Ve skutečnosti má ale dům 18 m. Vzhledem k nesprávnému zakreslení domu do katastrální mapy vzniká problém s pozemkem za domem, kdy dle platné katastrální mapy je náš pozemek o 3 m kratší na mapě než ve skutečnosti.

Podotýkám, že jde o kamennou budovu starou cca 500 let. O pozemek za domem nyní vedeme spor s majitelem sousedního pozemku, který tvrdí, že pozemek je jeho. Zadal požadavek soudnímu znalci v oblasti geodezie na vyřešení této situace. Chyba v katastrální mapě nevznikla digitalizací. Již od prvopočátku katastrálních map je dům zakreslen stejně - tzn. kratší než je ve skutečnosti. Chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem bude soudní znalec postupovat? Musí vzít v úvahu i skutečnost - jak tam dneska (08.11.2017) je nebo bude postupovat podle katastrální mapy? V případě, že nedojde k dohodě, myslíte, že je pravděpodobné soudní spor vyhrát na základě práva vydržení, kdy pozemek vždy k domu patřil, je námi udržován - a to více než 50 let. Máme i svědky na to, že na pozemku, o který je nyní spor byl kamenný plot do cca v 70. letech minulého století, kdy když se vystavovalo opevnění města Poličky bylo na hradby potřeba každý kámen a tak kdo mohl, poskytnul kameny, které mohl poskytnout. Proto naši předkové dovolili tento kamenný plot z části odstranit. Druhá věc, která by mě zajímala je jak postupovat v případě, že v těsné blízkosti tohoto našeho domu stála cca 500 let lípa. Lípa byla vysazena v době, kdy předkové vystavěli stavení. Později pozemek, na kterém lípa stála byl označen jako obecní pozemek. 2011 se tato stará lípa pokácela. Tlející kořeny lípy, které prorůstají základy domu mají za příčinu, že dům nám praská. 2016 obec břeh, kde rostla lípa neopatrným zásahem bagru ubourala. Tímto ještě více zapříčinili pohyb kořenů. Chci se zeptat, zda je možné nějakým způsobem požadovat náhradu škody a zda je pro to nějaká lhůta? Děkuji mockrát za odpověď, Leona.

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Spor o pozemek:
V tomto ohledu je podstatné, na jakém základě (na jakém tvrzení či právním titulu) Váš soused staví svůj nárok na Váš pozemek (což z dotazu nevyplývá). Není zřejmé, čeho hodlá Váš soused prostřednictvím znaleckého posudku dosáhnout. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že o ne/existenci vlastnického práva k pozemku může v případě sporu rozhodnout pouze soud (nikoli tedy znalec).
Je-li Vámi vlastněný dům v katastru nemovitostí nesprávně zakreslen, je žádoucí, aby byla tato chyba opravena. Dle § 36 katastrálního zákona opraví katastrální úřad na písemný návrh vlastníka chybné údaje katastru nemovitostí, které vznikly:
a/ zřejmým omylem při vedení a obnově katastru nemovitostí,
b/ nepřesností při podrobném měření, zobrazení předmětu měření v katastrální mapě a při výpočtu výměr parcel, pokud byly překročeny mezní odchylky stanovené prováděcím právním předpisem.

Opravu na základě návrhu provede katastrální úřad do 30 dnů, ve zvlášť odůvodněných případech do 60 dnů, ode dne doručení návrhu.
V první řadě Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný katastrální úřad a Vaši situaci zde konzultovat, resp. získat od katastrálního úřadu informaci o tom, za jakých podmínek je možné provést opravu chybného zakreslení Vašeho domu v katastrální mapě. Nelze vyloučit, že katastrální úřad zaměří přesnou polohu (resp. skutečné rozměry) Vašeho domu vlastními pracovníky. Pokud ne, bude možné, abyste si nechala skutečnou velikost a umístění domu zaměřit geodetem (výsledek tohoto zaměření by se pak měl stát podkladem pro opravu chyby v katastrálním operátu).
Co se týče Vámi zmíněného vydržení, lze si obecně představit i tento scénář. Pokud předmětný pozemek užíváte alespoň deset let v dobré víře o tom, že Vám tento pozemek náleží (tzn. že po celou tuto dobu na Vaší straně nevznikly pochybnosti o Vašem vlastnickém právu), bylo by možné uzavřít, že tento pozemek jste vydržela a stal se tudíž Vaším vlastnictvím. Ovšem pozor: vydržení přichází do úvahy pouze v případě, že nejste skutečnou vlastnicí předmětného pozemku. V rámci sporu se sousedem je pro Vás proto výhodnější tvrdit, že jste skutečnou vlastnicí předmětného pozemku. Varianta "vydržení" by byla použitelná až v případě, kdy by se v rámci sporu ukázalo, že vlastnicí předmětného pozemku nejste.

2/ Poškození domu kořeny:
Požadovat po obci náhradu škody za narušení statiky domu je obecně možné, jedním dechem je však nutné dodat, že v případě neochoty obce k Vašemu dobrovolnému odškodnění, se Vaše situace značně zkomplikuje.
V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že k tomu, abyste byla úspěšná v případném soudním sporu o náhradu škody, byste musela řádně prokázat, že narušení statiky domu bylo způsobeno právě pohybem kořenů v důsledku nesprávně provedených terénních úprav. S ohledem na stáří předmětného domu může být takové prokázání velmi složité (či zcela nemožné). Za tímto účelem můžete kontaktovat znalce z oboru "stavebnictví" a odvětví "stavební odvětví různá" (statika). Seznam znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm
Promlčecí lhůta práva na náhradu škody je tříletá (§ 629/1 občanského zákoníku), přičemž začíná běžet od okamžiku, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ní odpovídá. Právo na náhradu škody se pak promlčí nejpozději za deset let ode dne, kdy škoda vznikla (§ 636/1 občanského zákoníku).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/



► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

 

  • Kratší pozemek v geodetické mapě katastru nemovitostí a znalecký posudek geodezie
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.