Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o právní radu ohledně vydržení pozemku. Nemovitost (rodinný dům, tedy RD s pozemkem) vlastním 2006-2017 s tím, že jsem ji koupila jako pozemek s chatou, oplocenou. V rámci výstavby nového rodinného domu, tedy RD jsme oplocení vyměnili za nové a ponechali na původním místě (sloupky).

Nyní se na nás obrátil soused (s. r. o.), že hranice pozemku je v jeho neprospěch a bude požadovat posunutí plotu. Geodetem jsme si nechali pozemek přeměřit a zjistili, že opravdu pozemek je oplocen jinak než má být, tedy ve prospěch náš. Po celé délce předmětné části pozemku, na hranici se sousedem o který je spor, jsou 50-60leté lípy, které ani neumožňují posunutí hranice bez toho, aniž by se nepokácely. Z toho vyplývá, že oplocení stávající odpovídá tomu, jak tomu bylo v minulosti, tedy předchozí vlastník měl rovněž lípy tak jak jsou nyní, na svém pozemku. Můj dotaz tedy zní, je možné tento spor postavit na vydržení nemovitosti nebo případně jak postupovat. Lípy kácet nechceme, odděluji náš pozemek a bydlení od komerční zóny, kterou máme za plotem a částečně zachycují hluk, prach a nevábný výhled. Děkuji Veronika

ODPOVĚĎ:
Ano, v daném případě doporučuji namítnout vydržení pozemku. Postup bych zvolila takový, že Vy aktivní být nemusíte, pokud chce soused vyvolat spor, nechť se obrátí na soud s žalobou na ochranu svého vlastnického práva a Vy v rámci tohoto řízení namítněte vydržení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Užívání pozemku v dobré víře vlastnictví a vydržení uživatelem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.