Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1989 nám zemřela matka, rodinný dům zdědil můj bratr a byl zapsán na katastrálním úřadu KÚ ČR jako vlastník nemovitosti. 1993 se bratr oženil a následně přepsal polovinu domu na svoji manželku. 2017 se bratr rozvedl a bude řešit SJM. Zajímá nás, zda do SJM patří celý dům a zda bývalí manželé mají stejný nárok na vyrovnání nebo bude bratr zvýhodněn, vzhledem k tomu, že dům byl původně bratrovo dědictví po matce. Děkuji, Vlasta.

ODPOVĚĎ:
V dané věci záleží, jak bratr,, přepsal polovinu domu na svoji manželku". Pokud společné jmění manželů rozšířil o předmětný dům, Pokud by bylo součástí SJM, je tedy třeba podat žalobu na vypořádání společného jmění manželů.
Zohlednění Vámi uváděných skutečností je sice na místě, ale ve své podstatě by vyrovnání mělo být shodné. Samozřejmě pokud by jeden z manželů investoval do nemovitosti prostředky ze svého výlučného majetku, má právo na vyšší vypořádací podíl.
Pokud však bratr daroval 1/2 domu manželce, dům není vůbec ve společném jmění manželů, vzniklo zde podílové spoluvlastnictví a to rozvodem nezaniká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.