Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička bydlí v rodinném domě, kde její vnuk vlastní ideální polovinu a druhou má její švagrová (bez přesného vymezení). Nyní zde pobývá syn švagrové s dovolením švagrové. Trvalé bydliště má syn jinde. Babička má z něj strach, nechce ho tam. On neustále babičce nadává, vodí cikány, kteří tam dělají hluk, nepořádek.

Vodí i jejich rodinu, nechává je přespat v garáži, běhat na zahradě, sousedé si stěžují na neustálý hluk. Na černo dělá tzv. fušky, pravděpodobně i krade. Na sloupu má u branky kameru (nevím, zda je opravdová a proč ji tam má). Švagrová nic nedělá. Říká, ať jí s tím dají všichni pokoj (nejspíš má ze svého syna strach, přece jen je většího vzrůstu). Dá se jej nějak odstěhovat? Takhle je nejspíš dům neprodejný. Až babička umře, tak nevíme, co s tím jejím patrem (ideální polovinou). Švagrová nemá peníze. Navíc dům ani není pojištěný, protože švagrová nemíní platit nic navíc. Máme strach, že se něco stane. Pokud opravdu krade, nebude za to pykat i vlastník domu, i když o ničem neví? Děkuji, Marie.

ODPOVĚĎ:
V případě, že by bylo možné na základě zjištěných skutečností, zejména s ohledem na předcházející útoky, důvodně předpokládat, že se syn švagrové  dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti proti Vaší babičce, je policista oprávněn vykázat tuto osobu z bytu nebo domu společně obývaného s útokem ohroženou osobou, jakož i z bezprostředního okolí společného obydlí. Policista je oprávněn tuto osobu vykázat i v její nepřítomnosti. Vykázání je na dobu 10 dnů.
Dále je zde možnost na základě předběžného opatření vydaného civilním soudem stanovit povinnost opustit společné obydlí, nezdržovat se v něm, nevstupovat do něj.   Návrh obsahovat vylíčení skutečností, které osvědčují, že je společné bydlení navrhovatele a odpůrce v domě nebo bytě, ve kterém se nachází společná domácnost, pro navrhovatele nesnesitelné z důvodu tělesného nebo duševního násilí vůči navrhovateli nebo jinému, kdo ve společné domácnosti žije, anebo vylíčení skutečností, které osvědčují nežádoucí sledování nebo obtěžování navrhovatele.
V případě, že se Vám nepodaří se švagrovou dohodnout na nakládání se společnou věcí – nemovitostí, je možné se domáhat u soudu zrušení spoluvlastnictví a jeho vypořádání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.