Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj otec 06/2017 koupil pozemek, který do té doby užíval soused, jemuž ale nepatřil. Pozemek byl nejdříve několikrát nabídnut k odkoupení sousedovi, ten pokaždé odmítl. Otec mu řekl, že pokud nechce pozemek on, koupí ho sám, přihlásil se totiž další zájemce. Soused souhlasil. Když se tak ale stalo, začal být agresivní, vulgární, slovně napadat a vyhrožovat, domluva s ním není možná.

Proto ho otec vyzval, aby pozemek vyklidil. Od té doby se nic neděje. Co můžeme dělat? Poslat písemnou výzvu? Je někde k dispozici vzor, jak má být napsaná? Děkuji, Pavlína.

ODPOVĚĎ:
Pokud soused odmítá pozemek vyklidit, máte dvě možnosti - buď podat žalobu o vyklizení nebo mu věci sepsat, nafotit a vyklidit někam do veřejného skladu. Cesta žaloby o vyklizení je z právního pohledu ta správná, ovšem než bude nařízeno jednání, můžete čekat i rok a půl. Cesta vyklizení do skladu má dvě úskalí, soused může tvrdit, že jste mu něco zničili či ukradli - proto je nutná dobrá dokumentace či svědek a dál budete muset zaplatit sklad. Skladné následně samozřejmě můžete vymáhat po sousedovi. Nyní byste měli sepsat oficiální výzvu a tuto mu doporučeně poslat,   kde mu stanovte lhůtu, do kdy má věci vyklidit a upozorněte ho na další postup, pokud nevyklidí - tj. žaloba či uskladnění.
Pokud ve stanovené lhůtě nevyklidí, zvažte, který ze dvou naznačených postupů zvolíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.