Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Jsem majitelem lesa, kde končí les hned v těsné blízkosti je chatová oblast. Takže první řada chat je v těsné blízkosti lesa. Jsem majitelem ještě před výstavbou chat. Chataři mají věčné připomínky k tomu pokud by třeba vichřici nebo nějakou živelní pohromou padl na chaty strom nebo větve že po mně budou chtít náhradu.

Mám dotaz, jsem povinen v tomto případě hradit škody? Nebo jsem povinen les pojistit? Podle mne tam stavěli chaty dobrovolně a věděli, že staví u lesa. Předem děkuji za odpověď. Filip

ODPOVĚĎ:
Jako vlastník lesa máte povinnost les zabezpečit tak, aby jeho existencí nevznikla třetím subjektům žádná škoda. Tj. z hlediska Vaší případné odpovědnosti za způsobenou škodu je důležité, zda by bylo prokázáno, že jste škodě mohl zabránit. Pokud by např. díky vichřici spadl strom a bylo by prokázáno, že byl např. ztrouchnivělý, pak byste za škodu odpovídal, jelikož jste měl mít v lese pouze zdravé stromy a  nezdravé jste měl pokácet. Doporučila bych Vám v tomto případě se proti škodám rozhodně pojistit. Pokud by byla např. pádem stromu někomu způsobena újma na zdraví či smrt, hrozila by Vám povinnost nahradit škodu i v milionových částkách.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.