Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Cca. 2010-2011 jsem si zateplil svou nemovitost na straně pozemku, který vlastním ideální polovinou. Druhý majitel ideální poloviny o zhotovení celou dobu věděl, ještě mi radil o postupu provedení, aby se izolace v teplém počasí nekroutila. Dnes (31.08.2017) po mě chce odstranění izolace, prý se jedná o nepovolenou stavbu.

Ještě se zmínil o nájmu i zpětně, jedná se asi o 1 metr čtvereční (9 cmx10 m) zastavěné plochy. Kdo mi může nařídit odstranění stavby? Kolik by asi dělal případný nájem? A má na něj vůbec spolumajitel nárok, když je pozemek v mém vlastnictví s ním? Požadavek mi připadá absurdní. Děkuji, Oldřich.

ODPOVĚĎ:
Ano, požadavek spoluvlastníka je skutečně absurdní. Podstatou podílového spoluvlastnictví je mimo jiné to, že každý vlastníte ideální polovinu, nikoliv skutečnou, nelze tedy vymezit, že určitá zeď je Vaše a určitá zase jeho. Pokud jste nemovitost zateplil, naopak byste po spoluvlastníkovi mohl chtít polovinu nákladů na zateplení. Co se týká odstranění stavby, tak to může nařídit pouze stavební úřad či následně soud, ale to až po důsledném provedeném dokazování. Ve Vašem případě jde ale skutečně o záležitost, která    nařízením odstranění stavby skončit nemůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.