Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused má na hranici pozemku 35 metrů vysoký smrk ve svahu, který se naklání na naši chatu. Při pádu stromu by nás zasáhl celou délkou. Nechce ho zkrátit ani odstranit. Při poslední bouřce jsme byli chatu nuceni opustit. Je možné se nějak ochránit. Děkuji. Pavel

ODPOVĚĎ:
Soused velmi riskuje, neboť pokud by došlo pádem stromu ke zranění nebo dokonce smrti, mělo by to pro souseda dalekosáhlé trestněprávní následky s jeho povinností hradit poškozeným odškodnění. Doporučovala bych Vám obrátit se nejdříve na obec, nejlépe odbor životního prostředí, aby provedli místní šetření a případně nařídili sousedovi odstranění stromu. Pokud zde nebude adekvátní reakce, nezbude, než se obrátit na občanskoprávní soud s návrhem na odstranění stromu. Skutečný stav budete muset prokázat, což ale nebude problém, pokud si umístění a stav stromu nafotíte, případně rovnou zadáte znalecký posudek na stav a umístění stromu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.