Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka (55) žijící několik let v městském nájemním bytě, bez práce a za pomoci své matky a různých sociálních dávek dokázala relativně dobře žít. Ovšem před rokem (07/2016), po smrti její matky kdy po ní zdědila ideální 1/2 nemovitosti jí z důvodu nabití majetku byly omezeny sociální dávky a pochopitelně přišla i o finanční podporu své matky.

Neschopná řešit svoji životní situaci o městský byt přišla a nastěhovala se do zděděné poloviny nemovitosti. Její polovina nemovitosti je z pohledu užívání v nevyhovujícím stavu a na opravy nikdy nebude mít finance. Můj návrh na řešení vzniklé situace je matce najít vyhovující byt, kde by opět dosáhla na sociální dávky a kde bych jí za darování její 1/2 uvedené nemovitosti přispíval na živobytí. S tím, že bych darovanou část nemovitosti přestavěl dle své představy. Jedná se o dvoupodlažní dům v řadové zástavbě ze 30. let. Rád bych odstranil celé patro i s krovem a postavil znovu. S tím ale spolumajitel žijící v přízemí nesouhlasí a prohlašuje, že něco takového mi nepovolí a že ani s darováním její části mě nesouhlasí. Chtěl bych se tedy zeptat zdali je možné vytvořit v darovací smlouvě věcné břemeno v podobě finanční kompenzace a jak dosáhnout pravomocí na rekonstrukci v žádaném rozsahu? Vzniklá situace je mnohem složitější (U matky je podezření na lehkou až střední mentální retardaci, spoluvlastník je její bratr tudíž i můj strýc, který chce pochopitelně celou nemovitost pro sebe a o vyplacení podílu či prodeji celé nemovitosti a rozdělení peněz nechce ani slyšet) ale snažil jsem se to nejdůležitější obsáhnout v co možná nejstručnější podobě. Děkuji, Jiří.

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastník nemovitosti nemá právo vyjadřovat se k darování rodinnému příslušníkovi, darovat svůj podíl Vám matka může i bez souhlasu spoluvlastníka. V darovací smlouvě můžete sjednat i věcné břemeno spočívající v pravidelných finančních příspěvcích dárci. Složitější to bude s rekonstrukcí, neboť zde je třeba souhlas spoluvlastníka, který když nesouhlasí, nezbude, než se obrátit na soud. Ten může po v tomto případě složitém dokazování svým rozhodnutím nahradit souhlas spoluvlastníka s rekonstrukcí a určit její rozsah.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.