Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Před třemi roky (2015) jsem si koupila byt ve SVJ, kde nejsou dodržovány zákony ani stanovy (např. o tom, co má rozhodovat shromáždění, rozhoduje pouze výbor). Ve stanovách je uvedeno, že zálohy na správu domu a pozemku se s každým členem vyúčtují nejpozději do 4 měsíců po skončení kalendářního roku a rozdíl z vyúčtování se vypořádá nejpozději do 4 měsíců od doručení vyúčtování.

I když byt vlastním již 3 roky (2016-2019), nikdy jsem vyúčtování těchto záloh neobdržela. V těchto zálohách platím např. částku 144 Kč/rok za vedení účtu SVJ, který je ale zdarma. Záležitost jsem se snažila řešit na shromáždění i s výborem, ale výbor to nechce řešit, prý stačí, že dostávám vyúčtování služeb a ostatní členové SVJ jsou starší lidé, kteří byt koupili od města a jsou zvyklí, že o ničem nerozhodují a nechtějí nic řešit. Tři roky platím zálohy na správu, u kterých nevím, jestli byly a v jaké výši čerpány. Mám právo žádat vrácení záloh na správu vzhledem k tomu, že se jedná o krátkodobé zálohy a neobdržela jsem vyúčtování? Můžu SVJ písemně vyzvat k vrácení složených záloh? Děkuji, Martina

 

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám s odkazem na znění stanov SVJ písemně (doporučeně) vyzvat výbor SVJ k předložení vyúčtování záloh na správu domu a pozemku za poslední 3 roky s tím, že pokud tak ve Vámi stanovené lhůtě výbor neučiní, obrátíte se s žalobou na příslušný soud. Pokud výbor zůstane nečinný, můžete se obrátit na soud s žalobou na splnění povinnosti předložit Vám roční vyúčtování příspěvků na správu domu a pozemku za roky 2015, 2016 a 2017. Vzhledem ke složitosti dané problematiky a nejednotného výkladu občanského zákoníku (kdy někteří odborníci nepovažují příspěvek na správu domu za zálohu a tudíž je nemožné jej následně vyúčtovávat) Vám doporučuji obrátit se na advokáta specializujícího se na bytové právo.
Rovněž Vám doporučuji výbor písemně požádat o umožnění nahlédnutí do smluv uzavřených ve věcech správy a do účetních knih a dokladů s odkazem na ustanovení § 1179 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník.
§ 1179
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.
§ 1180
(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.
(2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • SVJ účtuje majitelům bytů poplatek za vedení účtu v bance, ale vedení je zdarma - jak postupovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.