Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně společného dvora, přes který všichni nájemci chodíme (je nás tu sedm bytů), soused má tři psy, které pouští jen na dvorek, nechodí s nimi na procházku. A ti psi tady kálejí, má dvě feny a psa, pes očůrává omítku atd. uklidí po nich jen když se mu chce, je to tady hromada vedle hromady, občůranou omítku vůbec neřeší, vypadá to jak u cigánů. V létě extrémní smrad. Nemůžeme tu mít ani kytky, nic. Psi vše pochčijí. S majitelem psů není řeč, majitel objektu také nic nechce řešit. Dá se s tím něco dělat? Už jsme s toho zoufalí. Děkujeme, s pozdravem nájemníci.

ODPOVĚĎ:
Jestliže dům a přilehlý pozemek vlastní pouze jeden vlastník, který pronajímá veškeré byty, pak bude těžké vlastníka objektu přimět k nápravě. V případě, že by objekt byl v podílovém spoluvlastnictví více osob, bylo by možno použít ustanovení § 1176 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku, dle kterého má vlastník jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných prostor. Vlastník má rovněž povinnost zajistit dodržování těchto pravidel osobami, jimž do bytu umožnil přístup (tj. i nájemníkům). V takovém případě by tedy bylo možné věc řešit přes společenství vlastníků jednotek.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Majitel psa, psů nechává psy kálet a močit na společném dvoře bytového domu - jak přinutit majitele psů aby psy venčil mimo dvůr, dvorek?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.