Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

SVJ vzniklo v r. 2007, 12 členů, všichni stejné byty, dle PV jsou okna v bytě součástí bytu. 2017 došlo k výměně oken v bytě ze společných peněz, přesto, že okna v bytě nejsou společnou částí. Já a dva další jsme výměnu neprováděli, protože jsme již okna vyměněná měli. SVJ nám odmítlo vyplatit finanční kompenzaci, tak jsem podal trestní oznámení. Státní zástupce mi napsal, že mám ve všem pravdu, ale že věc je nutno řešit v občanském řízení. Tak jsem podal návrh na vydání platebního rozkazu, SVJ podalo odpor.

Chtěl jsem se zeptat, jakou mám šanci spor vyhrát. Právník, se kterým jsem věc konzultoval mi řekl, že mám velkou šanci spor vyhrát, protože pokud se zálohy určené na opravy společných částí použijí na něco jiného, vznikne vlastníkovi právo domáhat se vrácení svého podílu, že by to bylo v rozporu i s dobrými mravy. SVJ stále tvrdí, že si mám okna vyměnit znovu. Děkuji, Oliver

 

ODPOVĚĎ:
Pokud skutečně došlo k neoprávněnému užití zálohy na opravu společných částí ze strany družstva, pak máte nárok na vrácení podílu z této Vámi nevyužité zálohy. Těžko předjímat, zejména, pokud nejsou známy další skutečnosti v této věci, jak bude soud rozhodovat, nicméně na základě toho, co uvádíte, jste v právu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výměna oken majiteli bytů v bytovém domě před hromadnou výměnou - nárok na náhradu z fondu SVJ za samosatně vyměněná okna
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.