Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

30.4.2017 mi bylo doručeno vyúčtování služeb za rok 2016 s nedoplatkem 3.216 Kč. Ihned jsem podala reklamaci, protože po odečtení nákladů 27.081 Kč a uhrazených záloh 24.181 Kč mi vyšel nedoplatek 2.900 Kč, nikoliv 3.261 Kč a požádala jsem o předložení dokladů dle zákona o službách. Ve vyúčtování byly i další chyby (chyběly rozúčtovací klíče, u jednotlivých položek nebyly vždy uvedeny náklady atd.). SVJ aniž by mi umožnilo nahlížení do dokladů, podalo v minulém roce na mě žalobu, která skončila tak, že právní zástupce žalobu stáhl a já jsem se stažením souhlasila.

Soudkyně řekla, že vyúčtování je tak strašné, že se v něm nevyzná ani ona sama, že v něm nesedí vůbec nic.
Nyní (2019) po roce mi opět přišla od SVJ předžalobní výzva na uhrazení toho samého nedoplatku, aniž by SVJ vyúčtování opravilo a stále mi nebyly předloženy doklady k vyúčtování, čímž mi vznikl nárok na pokutu 50 Kč/den dle zákona mnohonásobně vyšší než je uvedený nedoplatek. Můžu provést započtení pokuty za neumožnění nahlížení do výše nedoplatku, i když je částka za neumožnění nahlížení mnohem vyšší? Jak nejlépe postupovat u soudu? Děkuji, Svatava

 

ODPOVĚĎ:
Dle § 8 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb. (zákon o službách), "je poskytovatel služby povinen do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby… ". Z uvedeného ustanovení tedy vyplývá, že SVJ Vám bylo povinno poskytnout veškeré podklady vztahující se k vyúčtování služeb do 30. května 2018, přičemž od 1. června 2018 nastalo prodlení a od tohoto dala můžete požadovat předmětnou pokutu dle § 13 téhož zákona. Aby bylo možné pokutu započít vůči své pohledávce, případně ji žalovat, je nutné nejprve povinného písemně (nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou, kvůli prokázání doručení u soudu) vyzvat k její úhradě v přiměřené lhůtě (alespoň 7 dnů). Pokud v dané lhůtě nedojde k úhradě, nastává dalším dnem splatnost dluhu a teprve poté můžete provést zápočet na Vaši pohledávku. Doporučuji Vám však vyhledat pomoc advokáta, neboť nejde o úplně přehlednou záležitost, zejména pro Vás jako pro právního laika.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nepředložení dokladů k vyúčtování služeb bytu SVJ - vedení SVJ podalo na majitele bytu žalobu na úhradu dluhu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.