Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

obracím se na vás se žádostí o právní radu, jakou mám dle nového Občanského zákoníku povinnost hlášení změny pobytu, a kde se mám finančně podílet na nákladech, co se týká spotřeby elektrické energie společných prostor. Mám trvalé bydliště v domě o pěti bytových jednotkách. V domě máme SVJ, kterému měsíčně poukazuji na účet stanovené zálohy, včetně zálohy na elektrickou energii společných prostor. Celková roční spotřeba se pak rozpočítává podle počtu osob v domácnostech. Za uplynulý rok jsem se na těchto nákladech podílela zde.

Od roku 2018 se zdržuji v mém druhém bytu, který obývá má 89-tá matka, jejíž zdravotní stav vyžaduje 24. hodinovou péči, a proto by se dalo říct, že nyní bydlím tady. Mám tuto skutečnost nahlásit SVJ mého trvalého bydliště a zároveň správkyni domu, kde nyní přebývám, a kde se mám finančně podílet na celkové spotřebě el. energie společných prostor. Děkuji, Hedvika

ODPOVĚĎ:
Předně je nutné odlišit tzv. trvalý pobyt, kterým se rozumí adresa uvedená v evidenci obyvatel. Tato slouží zejména k evidenčním a doručovacím účelům pro orgány veřejné správy. Nemá však vliv na skutečné bydliště osob.

Zálohy na Vámi uvedené služby se tedy rozpočítávají podle počtu osob skutečně žijících v dané bytové jednotce (bez ohledu na to, zda tyto osoby zde mají také trvalý pobyt).

Vlastník jednotky má povinnost nahlásit osobě zodpovědné za správu domu (zde SVJ) počet osob žijících v bytě po dobu, alespoň tří měsíců za kalendářní rok. Totéž platí, pokud vlastník jednotky nechá bydlet třetí osobu ve svém bytě. Tato povinnost je stanovena mj. právě kvůli rozpočítávání některých nákladů SVJ.

Pro detailnější odpověď by bylo nutné znát přesně znění stanov. Nicméně z toho co uvádíte bude nejlepším řešení právě to, které navrhujete.

Oznamte oběma SVJ, kde fakticky bydlíte. V SVJ, ve kterém máte i trvalý pobyt byste tak zálohy platit neměla, v druhém je již platit budete (za předpokladu, že je zde obdobná úprava záloh a jejich rozúčtování). Trvalý pobyt měnit nemusíte, nicméně musíte počítat s tím, že Vám pošta od orgánů veřejné správy bude docházet na adresu, kde fakticky bydlet nebudete.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnost nahlásit nové trvalé bydliště společenství vlastníků bytových jednotek SVJ, pokud majitel bytu v domě SVJ nebydlí?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.