Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme SVJ 70 bytů. Naše předsedkyně v něm jako OSVČ provozuje živnost, což bylo od počátku jejím podnikatelským záměrem, vydělat si tu ročně 220.000 Kč a více. Stáhla si k sobě veškeré úklidové práce, úklid společných prostor a sněhu. Provozuje to už léta, možnost, aby to dělal i někdo jiný, není. Zájemci by byli.   Po mém upozornění, že se jedná o střet zájmů a že se na toto vztahuje § 220 Porušení povinností při správě cizího majetku.

Jde o názor právníka - prokurátora, občanskoprávní spory. SVJ začalo vyplácet předsedkyni/OSVČ měsíčně faktury, podepisuje místopředsedkyně. Jde to? Účelově rozmělněná vysoká částka. Od příštího roku podepíše SVJ s předsedkyní Dohodu o provedení práce, odhlasovali si to v představenstvu, prý to žádný zákon neporušuje. Je možné, aby si předsedkyně udělala ze SVJ živnost? Platí pro SVJ nebo OSVČ zákon o střetu zájmů? § 159 Noz, § 51 Zok? Proč mně to vadí? Naše předsedkyně není kompetentní, nechová se jako řádný hospodář, zbytečné dluhy. Je toho více, promlčeno. Děkuji za odpověď, Lumír

 

ODPOVĚĎ:
Zákon o střetu zájmů se nevztahuje na společenství vlastníků jednotek, neboť tyto nejsou zřizována zákonem. Provádění prací pro SVJ jeho předsedou, či jiným členem SVJ, zákon nebrání.
V souladu s ust. § 159 zák. č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, je však každý člen výboru povinen jednat s  péčí řádného hospodáře, tedy s  nezbytnou loajalitou, pečlivostí a s  potřebnými znalostmi. Pokud by mu bylo prokázáno, že takto nejednal (cena za úklidové práce neodpovídá obvyklé ceně za úklid v dané oblasti, příliš zadlužuje SVJ), dopustí se zneužití svěřené funkce a překročení svých oprávnění daných mu zákonem a stanovami. Poté bude odpovědný za škodu, kterou svým jednáním způsobil a lze ji vymáhat podáním žaloby na náhradu škody v občanskoprávním řízení. Mohlo by se pak také jednat o trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku.

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:
Může si předseda SVJ udělat živnost z udržování bytových domů SVJ - § 220 Porušení povinností při správě cizího majetku

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.