Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Strýc má pronajatý byt v Komunitním dome seniorů (dále jen KoDus) v Bystřici okres Frýdek-Místek. Tyto byty mají charakter podporovaných bytů zvláštního určení a nakládání s nimi a jejich pronájem se řídí ustanovením zákona č. 89/2012 Sb OZ. Strýc se nastěhoval do bytu 1.11.2017 a první dotaz se týká prvního vyúčtování.

Je to v souladu se zákonem, že si pronajímatel změní termín vyúčtování aniž by to projednal předem s nájemci nebo aniž by to bylo uvedeno v nájemní smlouvě?
Může pronajímatel zadržovat v případě přeplatku tak dlouhou dobu peníze, které mu nepatří a naopak nedoplatky musí být podle nájemní smlouvy pak zaplaceny při platbě nadcházejícího nájemného? V době kdy mělo být již vyúčtování, bylo totiž strýci 19.4.2018 sděleno pronajímatelem toto cituji:
"Obracím se na Vás s oznámením v rámci vyúčtování služeb za rok 2017, jelikož většina z Vás uzavřela nájemní smlouvu k 1.10. nebo 1.11.2017, tudíž vyúčtování roku 2017 by se týkalo pouze 2 nebo 3 měsíců, rozhodlo tedy vedení provést vyúčtování záloh za vodné-stočné, elektřinu a teplo za rok 2017 až k 31.12.2018, tedy společně s rokem 2018.).
Strýc chtěl tedy alespoň vědět jaké jsou ceny za elektřinu, vodné, stočné atd. , aby si mohl podle stavu hodin spočítat jak na tom je a bylo mu odpovězeno opět cituji pronajímatele:
"Cena elektřiny byla stanovena dle staveništní přípojky, tedy vyšší než bude v roce 2018 myslím tedy asi kolem 5 Kč/kWh." Do dnešního dne strýc neví jaké jsou přesné ceny a neví ani jakého má pronajímatel dodavatele. Má právo nájemce na informaci ohledně těchto cen od pronajímatele a je pronajímatel povinen zveřejnovat dodavatele a ceny elektřiny/vody atd. ? A můj druhý dotaz: pronajímatel má v nájmu započítáno v rozpisu plateb (správu domu a pozemku), kde je částka 100 Kč na pojištění nemovitosti a 200 Kč za daň z nemovitosti. Je strýc povinen platit /nebo nějak přispívat na toto pojištění a daň, když není majitelem /ani spoluvlastníkem jak pozemku tak nemovitosti? Strýc je nájemce se smlouvou, která je jen na dva roky přičemž dle nájemní smlouvy může, ale nemusí být smlouva po této lhůtě prodloužena. Předposlední dotaz: pronajímatel vysadil v červenci 2018 na svém pozemku kolem domu okrasné keře a stromy, které v těchto horkých letních dnech zalévá vodou z vodovodní přípojky a strýc se dozvěděl, že tato spotřebovaná voda na zálivku rostlin bude rozúčtována mezi nájemníky. Má právo pronajímatel toto nájemníkům naúčtovat? I když platí strýc měsíčně v nájmu částky na: správa domu 150 Kč (drobné opravy 150 Kč). A poslední dotaz: má nájemník právo na informaci (třeba jednou ročně) od pronajimatele ohledně vyúčtování nákladů týkajících se správy domu - drobných oprav společných prostor - revize, kde strýc měsíčně přispívá celkovou částkou 400 Kč aby měl přehled jak, popřípadě na co tyto peníze byly použity? Děkuji, Míša.

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. pro vyúčtování, přeplatky a nedoplatky existují striktní pravidla daná zákonem č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Vyúčtování se týká § 7 citovaného zákona, který uvádí:
Vyúčtování a splatnost přeplatků a nedoplatků
(1) Není-li jiným právním předpisem stanoveno jinak, skutečnou výši nákladů a záloh za jednotlivé služby vyúčtuje poskytovatel služeb příjemci služeb vždy za zúčtovací období a vyúčtování doručí příjemci služeb nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období.
(2) Poskytovatel služeb ve vyúčtování musí uvést skutečnou výši nákladů na služby v členění podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi, včetně uvedení celkové výše přijatých měsíčních záloh za služby tak, aby výše případných rozdílů ve vyúčtování byla zřejmá a kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel sjednaných pro rozúčtování.
(3) Finanční vyrovnání provedou poskytovatel a příjemce služeb v dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě 4 měsíců ode dne doručení vyúčtování příjemci služeb.

Pronajímatel má tedy povinnost vyúčtování předložit včetně uvedení skutečných cen, pokud o to strýc požádá, nemůže si jednostranně stanovovat, že vyúčtování provede až další rok.

2. Na daň z nemovitosti ani pojištění není nájemce povinen nijak přispívat a nikdo ho k tomu nemůže nutit. Jedná se o položky, které si musí pronajímatel hradit sám a jejich existenci zohledňuje v částce nájmu. Jako samostatné položky je chtít nemůže.

3. Ne, ani v tomto případě nemůže pronajímatel chtít od nájemců příspěvek, lze to pouze v případě, že si to nájemci odhlasují. Vysázení keřů nemá nic společného s bydlením, není to služba, která by zajišťovala komfort bydlení, a proto dle mého názoru nemůže tuto vodu účtovat nájemcům.

4. Ano, má právo, dokonce má právo nahlížet do účetnictví týkající se správy domu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je možné vyúčtovat nájemné v bytě domu seniorů za část kalendářního roku až v dalším roce?
  • Vyúčtování vodného-stočného, elektřiny a tepla v bytě domě seniorů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.