Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera pronajala byt na 4 měsíce, na dobu určitou do 31.8.2018. V ujednání ve smlouvě je, že v případě prodlevy s placením nájmu o více než 14 dní může dát nájemníkovi výpověď s výpovědní lhůtou 1 měsíc. Tak se i stalo, vůbec nezačal platit, výpověď převzal 29.6.2018.

Nyní si ale dcera není jistá, zda i u doby určité neplatí minimální výpovědní lhůta 3 měsíce? Vyhrožuje jí, že se neodstěhuje a nebude nic platit. Jak postupovat? Moc děkuji za Vaši reakci a přeji pěkný den. Anna

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že ustanovení o délce výpovědi v občanském zákoníku (§ 2288) je kogentním ustanovením, tj. ustanovení, od kterého se nelze odchýlit, platí i pro nájem sjednaný na dobu určitou tříměsíční výpovědní lhůta. Ustanovení v nájemní smlouvě Vaší dcery týkající se možnosti dát výpověď s výpovědní lhůtou jeden měsíc je neplatné. Nájem v tomto případě tedy skončí uplynutím sjednané doby, tj. dne 31. 8. 2018.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpovědní lhůta nájmu - co je to kogentní ustanovení?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.