Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem bytovém domě existuje fond oprav, do kterého přispívají ostatní spoluvlastníci. Ale jedna spoluvlastnice, která sama sebe pověřila vybírat peníze není ochotna ani ukázat kolik máme naspořeno v našem fondu. Když jí slušně požádám, není ochotna ukázat faktury ani hospodaření ve fondu.

Sama od sebe navýšila příspěvky do fondu oprav bez vědomí ostatních spoluvlastníků, když jí nevyšel úvěr, který vyřizovala za zády ostatních spoluvlastníků. Má na to právo, aby se tak chovala? V našem bytovém domě neexistuje společenství bytových jednotek SVJ, SBJ. Děkuji, Barbora.

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník v ust. 1191 stanovuje, že „nevzniklo-li společenství vlastníků jednotek, použijí se na správu domu a pozemku pravidla určená  v prohlášení  o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám  podle ustanovení § 1166 občanského zákoníku a pro rozhodování ve věcech správy se přiměřeně použijí ustanovení o shromáždění; k rozhodnutí svolá vlastníky jednotek správce". Dále dle § 1192 má-li některý vlastník jednotky na společných částech podíl větší než poloviční, stává se tak správcem. Není-li takový vlastník jednotky, zvolí vlastníci jednotek správce většinou hlasů. “
Občanský zákoník dále vymezuje, že správce může samostatně činit, co je nutné k zachování spravovaného majetku, nejde však o záležitosti, které náleží do působnosti shromáždění SVJ. Schvalování výše příspěvku do „fondu oprav“ spadá působnosti shromáždění (viz ust. § 1208 písm. d), jakož i udělování předchozího souhlasu s uzavřením úvěrové smlouvy (viz písm. g) bod 3.
Prohlášení o rozdělení práva k domu musí tedy v případě bytového spoluvlastnictví bez SVJ obsahovat vymezení osoby správce, pravidla pro správu domu, užívání společných částí a příspěvků na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud toto vaše prohlášení neobsahuje, jedná se o závažný nedostatek, který by měl být napraven. Nicméně i ze zákona vyplývá, že vaše správkyně postupovala protiprávně pokud jde o uzavření smlouvy o úvěru a rozhodnutí o navýšení příspěvků do fondu oprav. Rovněž neměla právo odepřít Vám přístup k dokumentům týkajících se společných financí. Jednání správkyně může naplňovat skutkovou podstatu trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku případně další trestné činy. Doporučuji Vám, abyste správkyni na tyto skutečnosti důrazně upozornila a informovala o jejím protiprávním jednání ostatní spoluvlastníky a iniciovala tak nápravu špatné správy vašeho domu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může správce fondu v domě bez SVJ uzavírat úvěrovou smlouvu za dům bez vědomí majitelů bytů?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.