Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel se chce rozvést. Manželé jsme 15 let, spolu žijeme ve společné domácnosti 25 let. Žijeme ve vile za 7,5 milionu. Byl majitelem nemovitosti ještě před svatbou (dědictví). Hypotéka na opravu domu se splácí cca 15 let (hypotéka na 25 let komplet). Máme 2 děti, z toho 1 je handicapované, děti zcela závislé 7 a 11let. Jakákoli změna životní se odráží na zdravotním stavu dítěte.

Pakliže bych chtěla zůstat žít s dětmi v domě dále a zachovat jim “domov”, mám podporu v právu či nikoliv a je to jen na naší dohodě (samozřejmě za určitých smluvních podmínek). Pakliže by tato varianta nešla, tak mi musí manžel s dětmi zajistit adekvatní bydlení, v jaké hodnotě mohu požadovat? Má právo mě nechat vystěhovat? Pokud si “nevyberu” náhradní bydlení. Dále pečuji o handicapované dítě, nepracuji, pracuji jen na DPP; mohu žádat i příspěvek na mě? Jak bude probíhat vypořádání SJM stran splácení hypotéky na nemovitost manžela? Děkuji. Adriana.

ODPOVĚĎ:
Manžel samozřejmě nemá povinnost nechávat Vás bydlet ve svém domě, ale musel by Vám nabídnout adekvátní bydlení ve stejné kategorii, jako bydlíte dosud. Pokud pečujete o nemocné dítě, rozhodně od manžela máte právo požadovat výživné na rozvedenou manželku. Pokud jde o hypotéku, pokud byla placena v době manželství na nemovitost, která je pouze manžela, tak máte právo žádat v rámci vypořádání SJM polovinu splátek hypotéky váznoucí na domě.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Splácení hypotéky na dům, vilu jednoho z manželů a vyrovnání při rozvodu nebo po rozvodu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.