Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Už více jak rok marně čekám na vyúčtování služeb z pronajatého bytu, kde už nejsem nájemníkem. Majitelka bytu tvrdila, že mám přeplatek cca 3.000 Kč, nyní mi ale nechce nic dát z důvodu, že nemá peníze navíc. Je nějaká možnost, jak se domoci vyúčtování a peněz? Děkuji, Lea.

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám zaslat majitelce bytu tzv. předžalobní výzvu s tím, že dle § 7 zákona č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, měla povinnost Vám vystavit a doručit jakožto nájemkyni vyúčtování záloh na úhradu poskytovaných služeb spojených s nájmem bytu v domě, a to nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období. Dále ji upozorněte, že pokud Vám do Vámi stanovené lhůty (minimálně 7 dnů), vyúčtování neposkytne, obrátíte se o pomoc na příslušný soud. Výzvu majitelce bytu zašlete doporučeně či doporučeně s dodejkou, ať máte důkaz o odeslání výzvy k případnému soudnímu sporu. Pokud Vám vyúčtování v dané lhůtě nezašle, nezbude Vám, než se obrátit na příslušný soud (dle polohy nemovitosti) s žalobou, v níž se budete domáhat uložení povinnost vystavit a doručit Vám jakožto nájemkyni vyúčtování záloh na úhradu poskytovaných služeb spojených s nájmem bytu v domě.
V souladu s ust. § 101 občanského zákoníku se však tento nárok promlčuje v obecné tříleté promlčecí době, proto s vymáháním majitelčiny povinnosti příliš neotálejte.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak donutit pronajímatele, aby vyúčtoval služby nájmu - předžalobní výzva nájemníka, nájemce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.