Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Prosím o radu, zda má nájemník povinnost hradit každý měsíc poplatky za správu domu, pojištění domu a fond oprav? Našla jsem, že pronajímatel nemá právo toto od nájemníků vyžadovat, byla bych proto vděčna za upřesnění. Já tyto poplatky hradím třetím rokem, majitel bytu odmítá jakoukoli mou snahu domluvit se.

Stejně tak odmítá na opakované žádosti předložit dokumenty týkající se mnou hrazených zúčtovatelných poplatků. Mohu se obrátit na někoho jiného? Mám právo věc řešit zpětně? Děkuji Ladislava

ODPOVĚĎ:
Vámi uvedené položky má povinnost hradit vlastník bytu, nikoliv nájemce. Ten je povinen hradit pouze nájemné a služby spojené s nájmem, tedy elektřina, plyn, atd. Vámi uvedené položky bývají zohledněny v nájemném. Důležité je, jak máte sjednánu nájemní smlouvu, pokud v ní máte uvedenu povinnost toto hradit, není to protiprávní, je to výsledkem smluvního ujednání.
Pokud tam položky uvedeny nemáte, nad rámec sjednaného nájemného a služeb spojených s užíváním bytu je hradit nemusíte a máte právo je žádat zpět, a to tři roky zpětně (promlčecí lhůta je tříletá). Pokud by s pronajímatelem nebyla rozumná domluva, obraťte se na advokáta, jejichž seznam naleznete na www.advokatikomora.cz.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí nájemník platit fond oprav pokud to má v nájemní smlouvě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.