Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obdrželi jsme 7.5.2018 výpověď z pronajatého bytu dle smlouvy na 90 dnů. Výpověď však byla zaslána pouze e-mailem, máme ji akceptovat? Navíc nám počítají 3 měsíce od data zaslání. Co dělat? Děkuji za odpověď Jarmila.

ODPOVĚĎ:
Záleží na znění vaší nájemní smlouvy, zda je vyžadována výpověď formou dopisu. Zákona vyžaduje písemnou formu, což může splňovat i e-mailová zpráva. V případě soudního sporu o platnost výpovědi z nájmu by však měl pronajímatel problém s prokázáním doručení emailu – nelze zpravidla dokázat, že e-mail otevřel právě nájemník. Pokud tedy nájemní smlouva výslovně nestanoví, že strany mohou písemnosti doručovat formou emailu, pak nemusíte takto zaslanou výpověď akceptovat.
Zákon dále vyžaduje, aby výpovědní lhůta plynula až od následujícího měsíce po doručení výpovědi (vždy tedy končí s posledním dnem v měsíci – viz § 2286 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Platnost výpovědi nájmu pronajímatelem podané emailem - považuje se výpověď za doručenou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.