Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nemám s majitelem sepsanou žádnou smlouvu na bydlení, sám si strhává určitou částku. Je možné po něm vyžadovat částku nazpět? Bydlíme v domě a nemáme nikdo nájemní smlouvu, nic nám neřekl a začal nám to brát z výplat, má na to vůbec nárok sám si určit výši i bez nájemní smlouvy. Děkuji za odpověď. Děkuji, Jaroslava.

ODPOVĚĎ:
Podle ustanovení § 2237 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, vyžaduje nájemní smlouva písemnou formu; pronajímatel však nemá právo namítnout vůči nájemci neplatnost smlouvy pro nedostatek formy. Z uvedeného ustanovení vyplývá, že nájemní smlouvu lze uzavřít i ústně, nájemce se však může bránit, že nedošlo k platnému uzavření nájemní smlouvy – naopak pronajímatel toto učinit nemůže. Vy se tedy můžete bránit, že mezi vámi není žádný nájemní vztah – v takovém případě by však pronajímateli náleželo bezdůvodné obohacení za užívání bytu a toto by mohl samozřejmě vymáhat soudně.
Výši nájemného není nutno ve smlouvě výslovně dojednat, pak se ale rovná obvyklé výši nájmů v době uzavření smlouvy (§ 2217 občanského zákoníku). Pokud tedy nesouhlasíte s výši nájmu, nezbývá Vám než se obrátit na příslušný soud (dle polohy nemovitosti), s žalobou na určení výše nájmu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jaká je výše nájmu, nájemného pokud není uvedena v nájemní smlouvě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.