Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem společenství vlastníků bytových jednotek, tj. SVJ a na shromáždění v 11/2017 bylo rozhodnuto o realizaci nových vchodových dveří v ceně 150.000 Kč. Výbor SVJ údajně oslovil několik firem a sám vybral vítěze.

1. dotaz tedy z ní, zda je možné, aby výbor SVJ obešel shromáždění, nezeptal se nikoho na požadavky a sám rozhodl o vítězi. Tuto "praxi" výbor SVJ aplikuje již několik let. Výbor se nikterak neřídil cenou odhlasovanou shromážděním, a tak výsledná cena převyšuje částku 200.000 Kč! (přesnou cenu nikdo nezná, neb ji výbor SVJ odmítl zveřejnit, stejně jako nabídky jiných firem).
2. dotaz zní, zda neexistuje podezření ze spáchání trestního činu, resp. je-li možné získat peníze převyšující částku 150.000 Kč zpět do fondu SVJ. Děkuji, Jelena.

ODPOVĚĎ:
Ot. č. 1) Podle ustanovení § 1208 písm. f) zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, rozhoduje shromáždění SVJ o opravě společné části domu převyšuje-li částku stanovenou prováděcím předpisem, kterým je nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím, avšak jen v případě, že stanovy SVJ nestanoví něco jiného. ( (V § 13 odst. 2 nařízení vlády je limit stanoven na částku 1000 Kč v průměru na každou jednotku).
Dále v souladu s písm. g) bod 2 téhož ustanovení, udělí shromáždění SVJ předchozí souhlas k nabytí movitých věci, jejichž hodnota převyšuje částku stanovenou prováděcím předpisem, pokud stanovy SVJ nestanoví něco jiného. (V § 13 odst. 1 nařízení vlády je stanovena tato částka na 10000, - Kč v kalendářním roce.)
Záleží tedy na znění stanov vašeho SVJ, zda se odchylují od znění občanského zákoníku.

Ot. č. 2) Každý člen výboru je povinen jednat tzv. z s  péčí řádného hospodáře (§ 159 zák. č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník), tedy s  nezbytnou loajalitou, pečlivostí a s  potřebnými znalostmi. Pokud by mu bylo prokázáno, že takto nejednal, dopustí se zneužití svěřené funkce a překročení svých oprávnění daných mu zákonem a stanovami. Poté bude odpovědný za škodu, kterou svým jednáním způsobil a lze ji vymáhat podáním žaloby na náhradu škody v občanskoprávním řízení.
K případné trestní odpovědnost se bez znalost stanov a všech podrobností nemohu vyjádřit a doporučuji Vám poradit se případně s advokátem zabývajícím se bytovým či trestním právem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může výbor SVJ rozhodnout o vlastnostech zakázky pro bytový dům bez konzultace s majitely bytů (členy SVJ)?
  • Musí se výbor SVJ řídit stropem částky za zakázku pro bytový dům odsouhlasenou na shromáždění členů (majitelů bytů)?
  • Náhrada škody způsobené nehospodárným chováním výboru SVJ a vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.