Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás se žádostí o vyřešení problému s nebytovými sklepními prostory. 1994 jsme si od města koupili dům (24 bytů, 4 patra), kde ve sklepních prostorách jsou nejen kóje patřící k jednotlivým bytům, ale i velké společné místnosti (ty jsou v kupní smlouvě exaktně uvedeny jako sklad, kočárkárna apod.).

Nyní však shromáždění rozhodlo (jen prostou většinou hlasů), že VŠECHNY tyto prostory dá k dispozici (údajně za úplatu) pouze vybraným členům SVJ, resp. členům výboru. Zámky byly tedy vyměněny. S rozhodnutím shromáždění nesouhlasím. Kam máme dát kočárek, kola a jiné objemnější věci výbor SVJ nezajímá, neb shromáždění rozhodlo. Dotaz tedy zní, zda výbor SVJ postupuje v souladu se zákonem, resp. zda hlasování shromáždění členů společenství bytových jednotek je platné. Pokud ne, jaký by byl postup, aby tyto prostory mohli užívat i ostatní vlastníci. Domluva není možná, tedy jak případně se domoci práv u soudu. Děkuji za Vaši odpověď, Ivan.

ODPOVĚĎ:
Záleží, zda bylo postupováno v souladu s ust. § 1169 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, dle kterého:
„Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody. “
Aby tedy mohlo být se sklepními prostory nakládáno jinak než doposud, je zapotřebí, aby vlastníci, kterých se to týká (tedy všichni, kteří měli dle Prohlášení vlastníka oprávnění tyto prostory užívat) uzavřeli dohodu a tato pak byla schválena shromážděním SVJ v potřebné většině (v prohlášení můžete mít stanovenu nutnost kvalifikované většiny pro schválení jeho změn). V případě, že proces změny účelu užívání sklepních prostor neodpovídal výše popsané proceduře, pak může být rozhodnutí shromáždění neplatné a je nutno jej v souladu s ust. § 1209 občanského zákoníku napadnout do tří měsíců u soudu podáním žaloby na neplatnost rozhodnutí shromáždění. Doporučuji Vám obrátit se na advokáta specializujícího se na bytové právo.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přenechání společných prostor v bytovém domě SVJ vybraným majitelům (členům výboru) za úplatu (nájem, nájemné)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.