Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně podnájemní smlouvy. Uzavřeli jsme ji 16.5.2017 s platností do 31.12.2017. Novou jsme zatím do 20.5.2018 nedostali k podpisu. V bytě tedy bydlíme více jak 3 měsíce po skončení doby podnájmu, mělo by dojít k automatickému prodloužení smlouvy na další rok.

V podnájemní smlouvě máme ale napsáno: "Podnájem se sjednává na dobu určitou do 31.12.2017 s možností prodloužení písemným dodatkem 1 měsíc před ukončením podnájemní smlouvy." Potřebovali bychom se teď narychlo odstěhovat. Žádný dodatek jsem nedostal a nepodepsal, pouze na emailový dotaz majitele v listopadu 2017 jsem odpověděl, že chceme v podnájmu pokračovat (podle mě nenahrazuje písemný dodatek a doručení emailu bez potvrzení o doručení emailu nebo elektronického podpisu je sporné). Máme tedy smlouvu automaticky prodlouženou a týká se nás 3měsíční výpovědní lhůta nebo k prodloužení smlouvy nedošlo vlivem omezení ve smlouvě? Děkuji, Jáchym.

ODPOVĚĎ:
Mám za to, že k prodloužení podnájemní smlouvy skutečně nedošlo, neboť nebyla dodržena smlouvou dohodnutá forma dodatku. Smluvní ujednání má přednost před zákonným ustanovením, navíc zákon neuvádí, že by se na podnájemní vztah mělo uplatnit ustanovení o automatickém prodloužení nájmu v případě pokračovaní v užívání bytu.
Jen pro úplnost dodávám, že podnájemní smlouva nemusí být uzavřena v písemné formě, pokud však již má písemnou formu, měla by být měněna stejnou formou (myšleno stejně přísnou), a to i pokud jde o podpis účastníků.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je platné prodloužení podnájemní smlouvy jinou formou, než uvedenou v podnájemní smlouvě (dohodnuto písemným dodatkem, ale pronajímatel použil elektronickou cestu, email)
  • Neplatné prodloužení nájemní smlouvy z důvodu jiné písemné formy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.