Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o vyjádření ke změně stanov našeho společenství vlastníků bytových jednotek SVJ (SVBJ). V původních stanovách SVJ (SVBJ) jsme měli pro členství ve voleném orgánu společenství tyto podmínky:
1. Členem voleného orgánu SVJ nebo voleným orgánem může být jen ten, kdo je vlastníkem jednotky.

2. Členové výboru jsou voleni a odvoláváni shromážděním.
3. Funkce člena výboru zaniká volbou nového člena výboru. Člen výboru může být z funkce odvolán shromážděním. Člen výboru může před uplynutím funkčního období z funkce odstoupit. Odstoupení musí oznámit výboru písemně. Jeho funkce končí dnem, kdy výbor odstoupení na své schůzi projednal, nejpozději však uplynutím třiceti dnů ode dne doručení oznámení o odstoupení.
Nyní si odstupující členové výboru prosadili toto doplnění: "V případě, kdy se nepodaří zvolit do volených orgánů zástupce z řad vlastníků, je možné zvolit do volených orgánů zástupce z řad nevlastníků. Pro zvolení nevlastníka do voleného orgánu je třeba souhlas 80% hlasů všech přítomných na shromáždění. Pro odvolání nevlastníka z funkce ve voleném orgánu je třeba 40% hlasů všech přítomných vlastníků na shromáždění. Jestliže by se stalo, že na funkci ve voleném orgánu je více kandidátů, má ve volbě vždy přednost vlastník před nevlastníkem. V případě, kdy nejméně 20% všech vlastníků doručí výboru společenství žádost na odvolání člena voleného orgánu, či celého orgánu, je výbor společenství povinen toto zařadit jako bod jednání dalšího shromáždění a to nejdéle do 2 měsíců od data podání žádosti. Prosím o vyjádření, zda takové podmínky pro volbu nevlastníků nemohou být označeny za podmínky, které by nemohly ani podle důvodové zprávy KANCLU u nového občanského zákoníku, kde se sice klade důraz na dispozitivnost ustanovení, tedy možnost, aby si osoby uspořádaly soukromá práva a povinnosti odchylně od zákonné úpravy, být tedy kogentním ustanovením, od kterých se nelze odchýlit a mají být v o. z. výjimečná. Z § 1 odst. 2 o. z. vyplývá, že si osoby mohou ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona, nedojde-li tím k porušení:
- výslovného zákonného zákazu,
- dobrých mravů,
- veřejného pořádku,
- práv týkajících se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti.
Nevlastníci, kteří by měli být takto omezeni při volbě do volených orgánů svj, jsou bývalí družstevníci, u kterých ještě nedošlo k převodu bytové jednotky do vlastnictví. Všichni nevlastníci v našem domě bydlí. Zákon č. 89/2012 Sb. takové omezení pro nevlastníky nezaváděl s ohledem na obtížné sestavování volených orgánů. Děkuji, Evelína

ODPOVĚĎ:
Podle mého názoru nelze chápat toto ustanovení, které bylo řádně přijato na shromáždění, za ustanovení, které se příčí zákonu, resp. které by určitou skupinu osob výrazně znevýhodňovalo.
Právě s ohledem na dispozitivnost ustanovení NOZ se nedomnívám, že by se jednalo o tak výrazný zásah, aby nebylo možno se ve vašem případě od ustanovení zákona odchýlit.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv vlastnictví bytu v domě SVJ na členství ve výboru společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ, SVBJ)
  • Může být nemajitel, nevlastník bytu (osoba nevlastnící bytovou jednotku) členem výboru SVJ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.