Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Odjela jsem pracovat do zahraničí a manžel po 4 letech vyměnil zámky u dveří. Napsal mi, že by se chtěl rozvést, já jeho rozhodnutí respektuji. Do bytu jsem se vracela 2 krát do roka a nyní mám zamezený přístup do bytu, kde mám všechny dokumenty a své věci. Má na to právo? Pokud dojde na rozvod dohodou, musím být přítomna u soudu a mám právo na věci, které jsme si za dobu manželství pořídili? Děkuji, Dagmar.

ODPOVĚĎ:
Manžel nemůže zamezit vstupu do bytu, v němž jste jako manželé žili, a to dokud jste manželé. Pokud byt není ve společném jmění manželů, ale je pouze jeho (z dotazu není patrné zda jde o nájemní byt nebo byt manžela), pak po rozvodu Vás do bytu pustit nemusí. Pokud se jedná o rozvod dohodou, ve výjimečných případech soud respektuje, pokud u soudu nejste osobně, ale měla byste si za tímto účelem zvolit alespoň zástupce, aby u soudu byl místo Vás. Na věci pořízené za manželství z titulu společného jmění manželů právo máte, věci by měly být vypořádány buď dohodou nebo byste se museli o věci soudit.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výměna zámků v bytě ve kterém má druhý z manželů osobní věci - může to bydlící manžel, manželka udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.