Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do budoucna uvažuji, že bych určitou část bytu, ve kterém jsem nájemce (a řádně platím nájem majiteli), rád podnajímal jiné osobě. Rád bych požádal o upřesnění některých pasáží zákoníku s názvem Podnájem a Členové nájemcovy domácnosti. V ustanovení § 2274 se píše, že Nájemce může dát třetí osobě do podnájmu část bytu, pokud v bytě sám trvale bydlí, i bez souhlasu pronajímatele.

Znamená to v tomto případě, že v bytě musím mít trvalé bydliště (tak, jak je napsáno v občanském průkazu)? Pokud bych splňoval dané stanovisko, že bych v bytě trvale bydlel, znamená to, že souhlas majitele k podnájmu nepotřebuji za žádných okolností? Trochu mě totiž mate dovětek u ustanoveni § 2274, že ustanovení § 2272 se použije přiměřeně. A v daném ustanovení § 2272 se píše, že pronajímatel má právo vyhradit si ve smlouvě souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti. Počítá se v tomto případě podnájemce jakožto člen nájemcovy domácnosti? Pokud ano, v jakých případech je či není souhlas majitele bytu s podnájmem potřebný? Děkuji, Boris.

ODPOVĚĎ:
Pokud chcete byt dát do podnájmu bez souhlasu majitele, pak musíte mít v bytě trvalé bydliště a souhlas majitele skutečně nepotřebujete. Přiměřeným použitím ustanovení občanského zákoníku § 2272 se má na mysli skutečnost, že Vy jakožto podnajímatel máte právo v podnájemní smlouvě vyhradit souhlas s přijetím nového člena domácnosti. Majitel bytu nemůže tímto ustanovením obcházet ustanovení § 2274, tedy možnost trvale bydlícího nájemce dát byt do podnájmu. Majitelé bytů si jsou tohoto ustanovení jistě vědomi a často nájemníkům nepovolují zřídit si trvalé bydliště v pronajatém bytě.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdy je potřeba souhlas pronajímatele s podnájmem bytu, domu, pozemku, nemovitosti nájemníkem, nájemcem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.