Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na konci januára 2018 som si začala prenajimat nový byt. Podľa zmlúv by mal obsahovať práčku so sušičkou a umývačku. Po nastahovani som ale zistila, že tieto spotrebiče nefungujú. Navyše, v byte sa nachádzali ďalšie detaily, napríklad ako plieseň, ktoré hovoria o tom že byt nebol riadne pred mojim nastahovanim skontrolovaný.

Majiteľka bytu tvrdila, že dá veci do poriadku, ale doteraz sa nič nezmenilo. Rada by som vedela, či mám za takychto okolností legálne právo odstúpiť od bytu skór ako podľa dohodnutej 3 mesačnej výpovednej lehote s tým, že my bude vrátený poplatok za realitné agentúru a hlavne depozit. Alternatívne, mám nárok na zníženie nájmu, kým sa byt neupraví tak, ako sa trvdí v zmluve?

ODPOVĚĎ:
Nejprve se vyjádřím k možnosti odstoupení od smlouvy: Obecně lze v souladu s ust. § 2001 zákona č. 89/2012. Sb. , občanský zákoník, od jakékoliv smlouvy bez zbytečného odkladu odstoupit v případě, že jedna smluvní strana poruší smlouvu podstatným způsobem. Podstatné je takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala; v ostatních případech se má za to, že porušení podstatné není.
Pokud jste tedy nemohla při přebírání bytu Vámi uváděné závady zjistit (plísně jste si však mohla všimnout hned), mohlo by se ze strany majitelky bytu jednat o podstatné porušení smlouvy a v takovém případě máte možnost od smlouvy odstoupit. Majitelka bytu se však pravděpodobně bude bránit podáním žaloby k soudu na určení neplatnosti Vašeho odstoupení od smlouvy, neboť jinak by Vám musela vracet již zaplacené nájemné včetě kauce. Nemohu předjímat, jak by soud v takovém případě rozhodl, zejména když neznám veškeré okolnosti (prohlídka bytu, jeho převzetí atd.). Při odstoupení od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany jsou povinny si vrátit vzájemně poskytnutá plnění, tedy i kauci. Poplatek realitní kanceláře však jde mimo nájemní smlouvu a tento byste mohla po majitelce vymáhat maximálně z titulu náhrady škody, kterou Vám tím, že Vám pronajala záměrně nevyhovující byt, způsobila.
Kvůli uvedeným vadám jste měla právo se do bytu ani nenastěhovat, pak byste nebyla povinna po dobu, kdy vada trvá, platit nájemné. Po nastěhování však máte právo požadovat bez zbytečného odkladu na pronajímatelce splnění smlouvy, což jste učinila. Máte také právo na přiměřenou slevu z nájemného po dobu trvání vady. Přiměřenou slevou se rozumí rozdíl v obvyklém nájemném za byt vadný a bezvadný. Pokud by nebylo možné se s pronajímatelkou na tomto domluvit, můžete se obrátit na soud, aby stanovil výši slevy z nájemného.
Je tedy na Vás, zda chcete od smlouvy odstoupit a riskovat nejistý soudní spor o platnost odstoupení od nájemní smlouvy, nebo budete nadále tlačit na majitelku, ať odstraní vady bytu a snažit se dohodnout na slevě nájemného.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Plíseň v bytě - výpověď nájemní smlouvy bez výpovědní lhůty a nárok na vrácení kauce (depozitu) a poplatku realitce, realitní kanceláři, RK
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.