Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dle nařízení vlády č. 366/2013 Sb. došlo ke změně určení společných prostor (např. sklepní kóje již nejsou součástí bytu apod.). Tím ale dochází ke změně spoluvlastnického podílu a tudíž to ovlivní i rozúčtování nákladů a údaje v prohlášení vlastníka. Výbor SVJ nechal shromáždění vlastníků odsouhlasit tuto změnu v prohlášení vlastníka (dle stanov postačilo ke změně prohlášení 3/4 přítomných), byla jsem proti.

Ve smlouvě o převodu bytu z roku 2000 do osobního vlastnictví mám uvedenu výši spoluvlastnického podílu a domnívám se proto, že tato smlouva platí a budoucí změna zákonů ji nemůže ovlivnit - mám pravdu já a trvat na rozúčtování nákladů dle velikosti podílu ve smlouvě nebo je v této části najednou smlouva neplatná? Nejedná se v tomto případě o podstatnou změnu týkající se společných prostor a neměli by tudíž změnu velikosti spoluvlastnických podílů odsouhlasit všichni vlastníci? Děkuji, Lada.

ODPOVĚĎ:
Pokud dojde ke změně spoluvlastnických podílů všech vlastníků, pak je opravdu nutný souhlas všech vlastníků v souladu s ust.   § 1214 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník (Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v  důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek).
Můžete se tedy bránit v souladu s ust. § 1209 obč. zákoníku podáním návrhu k soudu, aby o dané záležitosti rozhodl soud a navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Lhůta k podání návrhu činí 3 měsíce od doby, kdy jste se o rozhodnutí dozvěděla.
Pokud by však bylo rozhodnutí platné, pak by se rozúčtování provádělo dle nově stanovených velikostí spoluvlastnických podílů, neboť změna zákona má přednost před ujednáním ve smlouvě. Neplatné by poté bylo pouze ustanovení smlouvy týkající se velikosti spoluvlastnického podílu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lhůta na napadení rozhodnutí SVJ, společenství vlastníků bytových jednotek k soudu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.