Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12/2017 jsem ukončila nájem v bytě. Ve smlouvě mám, cituji: "Nájemné měsíční ve výši 2.000 Kč a záloha za energie je 700 Kč v případě přeplatku se vrací na bankovní účet. V případě nedoplatku se hradí na účet pronajímatele." Pronajímatelka mi napsala částku, kterou chce doplatit. Žádala jsem o vyúčtování, posílá mi vyúčtování z roku 2016, za rok 2017 ho prý ještě nemá.

Rozúčtovala mi i služby souvisící s chodem bytu (vodné, stočné, služby…). Služby má rozúčtovány podle ceníku z r. 2014 – tudíž také neaktuální. Myslím si, že na tyto peníze nemá nárok. Ve smlouvě máme napsáno, že doplácím energie – elektřina a plyn, na které byla záloha ve výši 700 Kč. S paní pronajímatelkou komunikuji po emailu, včera (19.07.2018) mi poslala předsoudní vymáhání a napsala ať do určitého data zaplatím nedoplatek. Má paní pronajímatelka nárok mi naúčtovat cenu za služby? Musí mi doložit faktury za rok 2017? Mám u ní ještě kauci ve výši nájmu i zálohy – podléhá nějakému úročení? Do kdy musím zaplatit tento nedoplatek, když mi nedodala vyúčtování za rok 2017? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
V souladu se zněním vaší nájemní smlouvy není pronajímatelka oprávněna Vám účtovat cenu za služby. Dle Vámi citovaného ustanovení smlouvy je oprávněna účtovat pouze doplatek za energie. Tento doplatek je však oprávněna požadovat až na základě ročního vyúčtování. Pronajímatel je rovněž povinen Vám předložit podklady, na základě nichž bylo vyúčtování provedeno. Teprve poté, co Vám předloží řádné aktuální vyúčtování energií budete povinna případný nedoplatek uhradit.
Kauce podléhá úročení, pronajímatel navíc není oprávněn zadržovat její vrácení, pokud pro to není důvod. Kauce nemůže pokrývat případné nedoplatky za služby. Vaše bývalá pronajímatelka tedy kauci zadržuje neoprávněně a Vy se můžete domáhat jejího vrácení soudně.
Proto Vám doporučuji napsat pronajímatelce předžalobní protivýzvu (doporučeným dopisem) s tím, že pokud Vám kauci nevrátí dobrovolně, obrátíte se na věcně a místně příslušný soud.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zadržování kauce nájmu (jistoty) pronajímatelem bez právního důvodu - předžalobní výzva k vydání kauce nájmu a úroků
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.